Delikatne pulpeciki otulone pysznym pesto , zapieczone w makaronie muszle – wyśmienite danie obiadowe.
Szczegóły
Liczba porcji
18 szt
Czas przygotowania
30 minut
Czas pieczenia
20 minut
Lista składników
- Makaron muszle – 18 szt 
- Mięso wieprzowe mielone – 35 dag 
- Papryka czerwona – 1/3 szt 
- Papryka zielona – 1/3 szt 
- Papryka żółta – 1/3 szt 
- Jajka kurze – 1 szt 
- Tarta bułka – 2 łyżki 
- Pesto bazyliowe – 90 g 
- Pesto paprykowe – 90 g 
- Ser mozzarella wiórki – 80 g 
- Przyprawa do mięsa wieprzowego – 2 łyżeczki 
- Panierka Panko do obtoczenia 
- Sól, pieprz czarny mielony 
- Olej do smażenia 
Kroki
- Makaron muszle ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Mięso doprawić solą , pieprzem, przyprawą do mięsa wieprzowego, wymieszać. Papryki umyć , utrzeć na tarce o grubszych otworach, dodać do mięsa, wbić jajko, dodać tartą bułkę , wymieszać, formować małe pulpeciki obtaczać w panierce panko. 
- Na patelni rozgrzać trochę oleju , obsmażyć pulpeciki.
- W naczyniu żaroodpornym ułożyć muszle , każdą posmarować pesto jedną pesto bazyliowym , drugą paprykowym i tak na zmianę. Muszle wypełnić pulpecikami . 
- Pulpeciki na wierzchu posmarować również pesto. 
- Posypać serem mozzarella. 
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić przygotowane muszle z pulpecikami i piec około 20 minut do dobrego zrumienienia sera. 
- Podawać z ulubionymi dodatkami.