Wilgotne, aromatyczne, idealne do kawy lub herbaty.
Szczegóły
Liczba porcji
16 porcji
Czas przygotowania
15 minut
Czas pieczenia
50 minut
Lista składników
Śliwki – 40 dag
Mąka tortowa – 1 szklanka
Orzechy mielone – 1/2 szklanki
Jajka kurze – 4 szt
Cukier – 3/4 szklanki
Olej – 1/2 szklanki
Proszek do pieczenia – 1 1/2 łyżeczki
Kroki
- Śliwki umyć , przekroić na połowę , usunąć pestki.
- Mąkę przesiać , wymieszać z orzechami i proszkiem do pieczenia. Jajka wybić ubić na puszysto z cukrem, wymieszać z olejem i produktami sypkimi.
- Okrągłą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia , wlać ciasto , na wierzchu ułożyć śliwki.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni wstawić ciasto i piec 50 minut lub suchego patyczka.
- Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
A jakie tu orzechy przychodzą pani Marysiu? Włoskie?
Orzechy laskowe mielone, mielę w młynku do kawy i dodaję porcję 1/2 w stosunku do mąki.Ciasto fajnie pachnie i smakuje. 🙂