Zupa selerowo- porowa

Niezwykle aromatyczna , smaczna, zachęcająca do jedzenia.

Szczegóły

Liczba Porcji

5 porcji

Czas przygotowania

10 minut

Czas gotowania

30 minut

Lista składników

  • Filet z kurczaka – 1 szt

  • Marchewka – 1 szt

  • Pietruszka – 1 szt

  • Por – 1/2 szt

  • Seler korzeń – 1/3 szt

  • Seler naciowy – 2 laski

  • Ziemniaki średnie – 3 szt

  • Cebula – 1/2 szt

  • Liść laurowy – 1 szt

  • Ziele angielskie – 3 ziarenka

  • Śmietana 18 % – 2 łyżki

  • Majeranek – 1 łyżeczka

  • Przyprawa do kurczaka – 1 łyżeczka

  • Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Olej do podsmażenia

  • Zielona pietruszka do posypania

Kroki

  • Fileta umyć , pokroić w kostkę , doprawić solą pieprzem, przyprawą do kurczaka.
  • Warzywa z wyjątkiem ziemniaków obrać, pokroić w kostkę.
  • W garnku rozgrzać trochę oleju , wrzucić przygotowane , pokrojone warzywa, doprawić solą, pieprzem , ziołami prowansalskimi , smażyć 5 minut, dodać pokrojony filet i całość dusić 3 minuty, zalać 1 litrem gorącej gotowanej wody , dodać liść laurowy ziele angielskie , doprawić solą , gotować , 20 minut.
  • Gdy gotuje się zupa obrać ziemniaki pokroić w kostkę , ugotować.
  • Miękkie ziemniaki dodać do gotującej się zupy , całość gotować 3 minuty, doprawić śmietaną, pieprzem oraz majerankiem, gotować 1 minutę.
  • Można podać z pieczywem , będzie to sycące danie. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką.
 

2 komentarze

  1. Marzynia

    Ja też zauważyłam pani Marysiu, że seler i por to dobrana para 🙂 ja dzisiaj gotuję grzybową kulajdę, ale ta zupa jej nie ustępuje!

     
    • Marianna

      Ja lubię takie nietypowe smaki jak Pani zauważyła , łączę i próbuję jak to będzie smakowało. 🙂

       

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*