Niezwykle aromatyczna , smaczna, zachęcająca do jedzenia.
Szczegóły
Liczba Porcji
5 porcji
Czas przygotowania
10 minut
Czas gotowania
30 minut
Lista składników
Filet z kurczaka – 1 szt
Marchewka – 1 szt
Pietruszka – 1 szt
Por – 1/2 szt
Seler korzeń – 1/3 szt
Seler naciowy – 2 laski
Ziemniaki średnie – 3 szt
Cebula – 1/2 szt
Liść laurowy – 1 szt
Ziele angielskie – 3 ziarenka
Śmietana 18 % – 2 łyżki
Majeranek – 1 łyżeczka
Przyprawa do kurczaka – 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka
Sól, pieprz czarny mielony
Olej do podsmażenia
Zielona pietruszka do posypania
Kroki
- Fileta umyć , pokroić w kostkę , doprawić solą pieprzem, przyprawą do kurczaka.
- Warzywa z wyjątkiem ziemniaków obrać, pokroić w kostkę.
- W garnku rozgrzać trochę oleju , wrzucić przygotowane , pokrojone warzywa, doprawić solą, pieprzem , ziołami prowansalskimi , smażyć 5 minut, dodać pokrojony filet i całość dusić 3 minuty, zalać 1 litrem gorącej gotowanej wody , dodać liść laurowy ziele angielskie , doprawić solą , gotować , 20 minut.
- Gdy gotuje się zupa obrać ziemniaki pokroić w kostkę , ugotować.
- Miękkie ziemniaki dodać do gotującej się zupy , całość gotować 3 minuty, doprawić śmietaną, pieprzem oraz majerankiem, gotować 1 minutę.
- Można podać z pieczywem , będzie to sycące danie. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką.
Ja też zauważyłam pani Marysiu, że seler i por to dobrana para 🙂 ja dzisiaj gotuję grzybową kulajdę, ale ta zupa jej nie ustępuje!
Ja lubię takie nietypowe smaki jak Pani zauważyła , łączę i próbuję jak to będzie smakowało. 🙂