Zupa prezydencka wzbogacona

Bogactwo warzyw, aromatów, wzbogacone o mięsny dodatek sprawia , że zupa jest sycąca i smaczna.

Szczegóły

Liczba porcji

7 porcji

Czas przygotowania

15 minut

Czas gotowania

40 – 45 minut

Lista składników

  • Łopatka wieprzowa – 30 dag

  • Ziemniaki – 4 szt

  • Marchewka – 1 szt

  • Pietruszka – 1 szt

  • Por – 1/3 szt

  • Seler korzeń- 1/3 szt

  • Seler naciowy – 4 laski

  • Papryka czerwona – 1/3 szt

  • Papryka żółta – 1/3 szt

  • Papryka zielona – 1/3 szt

  • Cukinia – 1/3 szt

  • Kapusta biała – drobno pokrojona – 1 szklanka

  • Cebula biała – 1 szt

  • Serek topiony – 100 g

  • Przyprawa do mięsa wieprzowego – 2 łyżeczki

  • Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka

  • Rozmaryn – 1/2 łyżeczki

  • Majeranek – 1/2 łyżeczki

  • Liść laurowy – 1 szt

  • Ziele angielskie – 3 – 4 ziarenka

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Olej do smażenia.

Kroki

  • Łopatkę umyć , pokroić w kostkę , doprawić solą , pieprzem, przyprawą do mięsa wieprzowego.
  • Cebulę obrać , pokroić w piórka. Marchewkę , pietruszkę , seler korzeniowy, obrać pokroić w kostkę. Por obrać , pokroić w kostkę.
  • W garnku rozgrzać trochę oleju wrzucić cebulę podsmażyć aż lekko się zrumieni, dodać marchewkę , pietruszkę ,seler, por, kapustę , smażyć.
  • Papryki, cukinię , seler naciowy umyć , pokroić , dodać do smażących się warzyw, doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, smażyć 5 minut , dodać przygotowane mięso i całość smażyć chwilę. Zalać 1, 2 litra gorącej gotowanej wody dodać liść laurowy, ziele angielskie, doprawić solą i gotować do miękkości warzyw i mięsa, około 35 minut.
  • Gdy gotują się warzywa obrać ziemniaki , pokroić w kostkę, ugotować oddzielnie , około 10 minut, dodać do gotującej się zupy.
  • Pod koniec gotowania dodać pokrojony ser topiony , gotować chwilę aż ser się rozpuści. Chwilę przed końcem gotowania doprawić pieprzem oraz majerankiem.
  • Przed podaniem każdą porcję posypać świeżą pietruszką.
 

2 komentarze

  1. Marzynia

    Pani Marysiu, właśnie to “wzbogacenie” i aromat dodanych przez panią przypraw czynią tę zupę naprawdę pyszną!

     
    • Marianna

      Zupy ostatnio próbuję dodatkowo uzupełniać , że niekiedy mogą być jako danie jednogarnkowe , gdy nie można gotować drugiego dania. 🙂 Pozdrawiam

       

Skomentuj Marzynia Cancel

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*