Aromatyczna zupa , którą można podawać z różnymi dodatkami.
Szczegóły
Liczba porcji
4 porcje
Czas przygotowania
80 minut
Lista składników
Papryka czerwona – 3 szt.
Pomidory świeże – 2 szt.
Marchewka – 1 szt
Pietruszka – 1 szt.
Seler – 1/4 szt.
Por – 1/4 szt.
Ziemniaki – 2 szt.
Podudzie z kurczaka – 1 szt.
Liść laurowy – 1 szt.
Ziele angielskie – 2 ziarenka
Rozmaryn – 1/3 łyżeczki
Oregano – 1/3 łyżeczki
Papryka – 1/3 łyżeczki
Chilli – w/g uznania
Sól, pieprz czarny mielony
Kroki
- Paprykę przekroić na połowę, usunąć gniazda nasienne, ułożyć na blaszce i piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni, aż się zrumieni. Wyjąć zawinąć w folię aluminiową do wystudzenia. Zdjąć skórę.
- Pomidory sparzyć gorącą wodą , zdjąć skórę , pokroić.
- Marchewkę , pietruszkę , selera, pora , ziemniaki obrać pokroić, włożyć do garnka. Podudzie umyć , włożyć. Zalać 3 szklankami wody , dodać liść laurowy, ziele angielskie, doprawić solą , gotować 25 minut.
- Wyciągnąć podudzie, obrać mięso dodać do wywaru, dodać paprykę i pomidory, doprawić rozmarynem i oregano, całość gotować 10 minut.
- Zdjąć z ognia wyjąć liść laurowy , ziele angielskie, zblendować.
- Zagotować , doprawić papryką i chilli, pieprzem, gotować 2 minuty.
- Podawać z drobno pokrojonym salami i groszkiem ptysiowym.