Zupa krem z papryki

Aromatyczna zupa , którą można podawać z różnymi dodatkami.

Szczegóły

Liczba porcji

4 porcje

Czas przygotowania

80 minut

Lista składników

  • Papryka czerwona – 3 szt.

  • Pomidory świeże – 2 szt.

  • Marchewka – 1 szt

  • Pietruszka – 1 szt.

  • Seler – 1/4 szt.

  • Por – 1/4 szt.

  • Ziemniaki – 2 szt.

  • Podudzie z kurczaka – 1 szt.

  • Liść laurowy – 1 szt.

  • Ziele angielskie – 2 ziarenka

  • Rozmaryn – 1/3 łyżeczki

  • Oregano – 1/3 łyżeczki

  • Papryka – 1/3 łyżeczki

  • Chilli – w/g uznania

  • Sól, pieprz czarny mielony

Kroki

  • Paprykę przekroić na połowę, usunąć gniazda nasienne, ułożyć na blaszce i piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni, aż się zrumieni. Wyjąć zawinąć w folię aluminiową do wystudzenia. Zdjąć skórę.
  • Pomidory sparzyć gorącą wodą , zdjąć skórę , pokroić.
  • Marchewkę , pietruszkę , selera, pora , ziemniaki obrać pokroić, włożyć do garnka. Podudzie umyć , włożyć. Zalać 3 szklankami wody , dodać liść laurowy, ziele angielskie, doprawić solą , gotować 25 minut.
  • Wyciągnąć podudzie, obrać mięso dodać do wywaru, dodać paprykę i pomidory, doprawić rozmarynem i oregano, całość gotować 10 minut.
  • Zdjąć z ognia wyjąć liść laurowy , ziele angielskie, zblendować.
  • Zagotować , doprawić papryką i chilli, pieprzem, gotować 2 minuty.
  • Podawać z drobno pokrojonym salami i groszkiem ptysiowym.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*