Kremowa konsystencja, smak pełen aromatu, rozgrzewająca zupa na jesienne chłody.
Szczegóły
Liczba porcji
4 porcje
Czas przygotowania
15 minut
Czas gotowania
20 minut
Lista składników
Bulion lub rosół – 1 litr
Serek topiony – 100 g – 3 szt
Por – 1 szt
Czosnek – 2 ząbki
Masło – 2 łyżki
Sól, pieprz czarny mielony
Mini grzanki
Słonecznik – 3 łyżki
Kroki
- Por obrać , pokroić w kostkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. W rondelku rozpuścić masło wrzucić pora , czosnek , doprawić solą i pieprzem, smażyć około 5 minut.
- W garnku zagotować rosół, dodać smażonego pora , serki topione , gotować do całkowitego rozpuszczenia serków. Zblendować.
- Na patelni podsmażyć słonecznik. Podawać ze słonecznikiem grzankami , można doprawić papryką lub pieprzem w/g uznania.
Ja rzadko gotuję zupy kremy, ale ta paprykowa zasmakowała Małżonkowi, więc może by porowa? Mam swoje pory zamrożone, one są bardzo aromatyczne i chociaż małe, to pewnie wystarczy jeden, żeby dobrze smakowało. A czym by pani radziła dopełnić objętościowo? Może ziemniakiem? (też mam swoje pyszne)
Na pewno ziemniak , ale polecam tą serową moja synowa jest nią zachwycona , robi z różnymi serami , uzupełnia pleśniowymi , ja ich nie mogę jeść więc , korzystam tylko z topionych. Sam por może być trochę mało wyrazisty , więc trzeba mu podkręcić smak , właśnie serem.