Delikatne , pachnące ciasto na każdą okazję.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcji
Czas przygotowania
30 minut
Czas pieczenia
25 minut
Lista składników
Jajka kurze – 5 szt
Cukier – 20 dag
Mąka tortowa – 20 dag
Proszek do pieczenia – 1 1/2 łyżeczki
Czekolada gorzka – 100 g
Mango – 1 szt
Śmietanka 30 % – 220 ml
Ser mascarpone – 250 g
Galaretka przezroczysta – 2 szt
Konfitura malinowa – 280 g
Galaretka malinowa – 1 szt
Kroki
- Mąkę przesiać , wymieszać z proszkiem do pieczenia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
- Jajka wybić , ubić na puszysto z cukrem, dodać produkty sypkie, wymieszać , dodawać stopniowo czekoladę i mieszać.
- Blaszkę 35 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Do przygotowanej blaszki wlać ciasto wstawić do piekarnika, piec 25 minut lub suchego patyczka. Wystudzić, przekroić na połowę.
- Galaretki przezroczyste rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody, pozostawić do stężenia. Mango obrać , zblendować. Śmietankę ubić na sztywno , dodać ser mascarpone , wymieszać, dodać mus z mango, wymieszać na końcu tężejącą galaretkę, wymieszać i wyłożyć na ciasto.
- Przykryć drugą połową.
- Konfiturę zagotować dodając 1/2 szklanki wody , rozpuścić galaretkę o smaku malinowym, wystudzić , wyłożyć na ciasto.
- Schłodzić w lodówce około 3 godzin , podzielić na porcje.
Ciasto wyszło bardzo puszyste, nawet po tych banieczkach widać. A czy ma Pani jakiś swój sposób, jak rozpoznać dojrzałe mango, bo ja ostatnio 2 razy kupiłam niedojrzałe, a to za dużo na moja studencka kieszeń 🙁
Mango powinno być żółte na skórce, , kiedy dotykamy to lekko ugina się skórka, twarde i zielone całkiem to niedojrzałe. 🙂