Ciasto czekoladowe z pianką z mango

Delikatne , pachnące ciasto na każdą okazję.

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcji

Czas przygotowania

30 minut

Czas pieczenia

25 minut

Lista składników

  • Jajka kurze – 5 szt

  • Cukier – 20 dag

  • Mąka tortowa – 20 dag

  • Proszek do pieczenia – 1 1/2 łyżeczki

  • Czekolada gorzka – 100 g

  • Mango – 1 szt

  • Śmietanka 30 % – 220 ml

  • Ser mascarpone – 250 g

  • Galaretka przezroczysta – 2 szt

  • Konfitura malinowa – 280 g

  • Galaretka malinowa – 1 szt

Kroki

  • Mąkę przesiać , wymieszać z proszkiem do pieczenia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
  • Jajka wybić , ubić na puszysto z cukrem, dodać produkty sypkie, wymieszać , dodawać stopniowo czekoladę i mieszać.
  • Blaszkę 35 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Do przygotowanej blaszki wlać ciasto wstawić do piekarnika, piec 25 minut lub suchego patyczka. Wystudzić, przekroić na połowę.
  • Galaretki przezroczyste rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody, pozostawić do stężenia. Mango obrać , zblendować. Śmietankę ubić na sztywno , dodać ser mascarpone , wymieszać, dodać mus z mango, wymieszać na końcu tężejącą galaretkę, wymieszać i wyłożyć na ciasto.
  • Przykryć drugą połową.
  • Konfiturę zagotować dodając 1/2 szklanki wody , rozpuścić galaretkę o smaku malinowym, wystudzić , wyłożyć na ciasto.
  • Schłodzić w lodówce około 3 godzin , podzielić na porcje.
 

2 komentarze

  1. Ciasto wyszło bardzo puszyste, nawet po tych banieczkach widać. A czy ma Pani jakiś swój sposób, jak rozpoznać dojrzałe mango, bo ja ostatnio 2 razy kupiłam niedojrzałe, a to za dużo na moja studencka kieszeń 🙁

     
    • Marianna

      Mango powinno być żółte na skórce, , kiedy dotykamy to lekko ugina się skórka, twarde i zielone całkiem to niedojrzałe. 🙂

       

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*