Smaczna i pożywna zupa uzupełniona o mięsną wkładkę może być daniem jednogarnkowym.
Szczegóły
Liczba porcji
6 porcji
Czas przygotowania
15 minut
Czas gotowania
30 minut
Lista składników
Filet z kurczaka- 1 szt
Marchewka – 1 szt
Pietruszka – 1 szt
Por – 1/3 szt
Seler -1/3 szt
Cebula biała – 1 szt
Kapusta włoska drobno krojona – 3 łyżki
Cukinia – 4 krążki
Papryka czerwona – 1/2 szt
Przecier pomidorowy – 1/2 szklanki
Śmietana 18 %- 3 łyżki
Ziemniaki – 3 szt
Masło klarowane – 3 łyżki
Pieczarki – 2 szt
Ziele angielskie – 4 ziarenka
Liść laurowy- 1 szt
Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka
Bazylia – 1 łyżeczka
Przyprawa do kurczaka – 1 1/2 łyżeczki
Sól, pieprz czarny mielony
Kroki
- Fileta umyć, pokroić w kostkę , doprawić solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka.
- Warzywa umyć , obrać , pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać masło klarowane , wrzucić warzywa , doprawić solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi, smażyć 5 minut, dodać fileta i jeszcze chwilę smażyć. Zalać 1 litrem gorącej gotowanej wody, dodać liść laurowy , ziele angielskie , doprawić solą , gotować do miękkości warzyw – 20 minut.
- Ziemniaki obrać , pokroić w kostkę , ugotować oddzielnie do miękkości , gdyż gotowane razem z warzywami nie byłyby zbyt miękkie. Dodać do gotującej się zupy.
- Całość gotować 5 minut. Przecier wymieszać ze śmietaną , dodać do gotującej się zupy. Doprawić pieprzem, bazylią , gotować 1 minutę.
- Podawać z ulubionym pieczywem.
Pani Marysiu, ja często gotuję jarzynówki, ale chyba nigdy tak “wypasione” i smakowite, jakimi pani dopieszcza swoją Hurmę i Czeredę 🙂
Ma Pani rację , wszyscy chętnie gdyby mogli byliby na obiedzie codziennie .:)
Ja bym też przyjechał;)
Bardzo proszę , tylko z uprzdzeniem aby przygotować coś dobrego 🙂