Zupa jarzynowa z filetem z kurczaka

Smaczna i pożywna zupa uzupełniona o mięsną wkładkę może być daniem jednogarnkowym.

Szczegóły

Liczba porcji

6 porcji

Czas przygotowania

15 minut

Czas gotowania

30 minut

Lista składników

  • Filet z kurczaka- 1 szt

  • Marchewka – 1 szt

  • Pietruszka – 1 szt

  • Por – 1/3 szt

  • Seler -1/3 szt

  • Cebula biała – 1 szt

  • Kapusta włoska drobno krojona – 3 łyżki

  • Cukinia – 4 krążki

  • Papryka czerwona – 1/2 szt

  • Przecier pomidorowy – 1/2 szklanki

  • Śmietana 18 %- 3 łyżki

  • Ziemniaki – 3 szt

  • Masło klarowane – 3 łyżki

  • Pieczarki – 2 szt

  • Ziele angielskie – 4 ziarenka

  • Liść laurowy- 1 szt

  • Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka

  • Bazylia – 1 łyżeczka

  • Przyprawa do kurczaka – 1 1/2 łyżeczki

  • Sól, pieprz czarny mielony

Kroki

  • Fileta umyć, pokroić w kostkę , doprawić solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka.
  • Warzywa umyć , obrać , pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać masło klarowane , wrzucić warzywa , doprawić solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi, smażyć 5 minut, dodać fileta i jeszcze chwilę smażyć. Zalać 1 litrem gorącej gotowanej wody, dodać liść laurowy , ziele angielskie , doprawić solą , gotować do miękkości warzyw – 20 minut.
  • Ziemniaki obrać , pokroić w kostkę , ugotować oddzielnie do miękkości , gdyż gotowane razem z warzywami nie byłyby zbyt miękkie. Dodać do gotującej się zupy.
  • Całość gotować 5 minut. Przecier wymieszać ze śmietaną , dodać do gotującej się zupy. Doprawić pieprzem, bazylią , gotować 1 minutę.
  • Podawać z ulubionym pieczywem.
 

4 komentarze

  1. Marzynia

    Pani Marysiu, ja często gotuję jarzynówki, ale chyba nigdy tak “wypasione” i smakowite, jakimi pani dopieszcza swoją Hurmę i Czeredę 🙂

     
  2. Ja bym też przyjechał;)

     

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*