Zielone pulpety w sosie pomidorowym

Delikatne i aromatyczne danie, które będzie smakowało każdemu.

Szczegóły

Liczba porcji

6 porcji

Czas przygotowania

50 minut

Lista składników

  • Mięso wieprzowe mielone – 25 dag

  • Szpinak – 5 dag

  • Cukinia – 1/2 szt.

  • Ser mozzarella – 7 dag

  • Jajko kurze – 1 szt.

  • Tarta bułka – 4 łyżki

  • Przyprawa do mięsa wieprzowego

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Przecier pomidorowy – 250 g – 1/2 kartonika

  • Śmietana 18 % – 3 łyżki

  • Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka

  • Olej do smażenia

  • Wywar warzywny – 1/2 szklanki

Kroki

  • Mięso doprawić solą, pieprzem, przyprawą do mięsa wieprzowego wymieszać.
  • Szpinak umyć, zblendować lub mrożony rozmrozić, dodać do mięsa.
  • Cukinię oraz ser zetrzeć na tarce o grubszych otworach dodać do mięsa.
  • Dodać jajko, 2 łyżki tartej bułki, dokładnie wymieszać.
  • Uformować pulpety i obtoczyć w tartej bułce, są bardzo delikatne , dlatego trzeba uważać przy podsmażaniu.
  • W brytfance rozgrzać trochę oleju i obsmażyć pulpety z każdej strony, podlać bulionem warzywnym i gotować 10 minut.
  • Dodać przecier pomidorowy , gotować 5 minut , podprawić śmietaną, dodać zioła prowansalskie, doprawić pieprzem i całość gotować 1 minutę.
  • Podawać z ziemniakami lub innym dodatkiem.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*