Delikatne i aromatyczne danie, które będzie smakowało każdemu.
Szczegóły
Liczba porcji
6 porcji
Czas przygotowania
50 minut
Lista składników
Mięso wieprzowe mielone – 25 dag
Szpinak – 5 dag
Cukinia – 1/2 szt.
Ser mozzarella – 7 dag
Jajko kurze – 1 szt.
Tarta bułka – 4 łyżki
Przyprawa do mięsa wieprzowego
Sól, pieprz czarny mielony
Przecier pomidorowy – 250 g – 1/2 kartonika
Śmietana 18 % – 3 łyżki
Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka
Olej do smażenia
Wywar warzywny – 1/2 szklanki
Kroki
- Mięso doprawić solą, pieprzem, przyprawą do mięsa wieprzowego wymieszać.
- Szpinak umyć, zblendować lub mrożony rozmrozić, dodać do mięsa.
- Cukinię oraz ser zetrzeć na tarce o grubszych otworach dodać do mięsa.
- Dodać jajko, 2 łyżki tartej bułki, dokładnie wymieszać.
- Uformować pulpety i obtoczyć w tartej bułce, są bardzo delikatne , dlatego trzeba uważać przy podsmażaniu.
- W brytfance rozgrzać trochę oleju i obsmażyć pulpety z każdej strony, podlać bulionem warzywnym i gotować 10 minut.
- Dodać przecier pomidorowy , gotować 5 minut , podprawić śmietaną, dodać zioła prowansalskie, doprawić pieprzem i całość gotować 1 minutę.
- Podawać z ziemniakami lub innym dodatkiem.