Ciasteczka wykonane bez dodatku cukru, są pyszne i lekkie.
Szczegóły
Liczba porcji
32 szt.
Czas przygotowania
60 minut
Lista składników
Jajka kurze – 4 szt.
Mąka tortowa – 1 szklanka
Masło – 1/2 kostki – 12,5 dag
Woda – 1/2 szklanki
Śmietana 18% – 220 ml
Serek mascarpone – 250 g
Maliny świeże – 30 dag
Czekolada gorzka – 1/2 tabliczki
Kroki
- Ciasto: Wodę zagotować z masłem, dodać mąkę i energicznie mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Przestudzić. Dodać jajka i utrzeć ciasto.
- Blaszkę posmarować lekko tłuszczem. Ciasto nakładać do maszynki do dekoracji i wyciskać na blaszkę , tworząc zawijaski.
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni , wstawić zawijaski i piec 20 minut lub dobrego zrumienienia.
- Śmietanę ubić na puszysto, dodać serek utrzeć dalej następnie maliny ucierać na jednolitą masę.
- Maszynkę do dekoracji ciasta wypełnić kremem i wbijając się od spodu , wciskać krem do środka.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i tworzyć kleksy na zawijaskach.
- Schłodzić w lodówce 3 godziny.
To takie małe ptyśki 🙂
Można tak je nazwać ,one mogły być troszkę mniejsze ale miałam mało czasu , potrzebne były na już. 😉