Kotlety mielone z gruszką

Delikatne i aromatyczne mielone w nowej wersji.

Szczegóły

Liczba porcji

4 szt.

Czas przygotowania

40 minut

Lista składników

  • Mięso mielone wieprzowe – 15 dag

  • Papryka czerwona – 1/3 szt.

  • Jajko kurze – 1 szt.

  • Ser mozzarella – 7 dag

  • Gruszka – 1 szt

  • Przyprawa do mięsa wieprzowego

  • Tarta bułka – 4 łyżki

  • Przyprawa chilli – szczypta

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Olej do smażenia

  • Zioła prowansalskie – 1/3 łyżeczki

Kroki

  • Mięso doprawiamy solą pieprzem, przyprawą do mięsa mielonego.
  • Paprykę kroimy w drobną kostkę.
  • Gruszkę obieramy. Gruszkę i ser ścieramy na tarce o grubszych otworach.
  • Do mięsa dodajemy jajko, paprykę, ser gruszkę.
  • Doprawiamy chilli oraz ziołami prowansalskimi, dodajemy 2 łyżki tartej bułki i bardzo dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety, obsypujemy resztą tartej bułki.
  • Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na rumiano z obu stron.
  • Podajemy z ziemniakami lub innym dodatkiem.
 

2 komentarze

  1. Marzynia Mamcia

    Widzę, że lubi pani eksperymenty w kuchni 🙂 Chętnie spróbowałabym takiego kotlecika, aczkolwiek małżonek nie jest bardzo otwarty na owoce w mięsie… A przecież nasi przodkowie tak jadali!

     
    • Marianna

      Proszę spróbować nic nie mówić małżonkowi,że są dodane owoce, nie jest gruszka wyczuwalna, można zrobić pikantniejszy , powiedzieć dopiero jak zje może się przekona, że to smakuję dobrze. 🙂

       

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*