Schab z dodatkami , zawinięty w roladę , staje się aromatyczny, kruchy, może być idealnym daniem obiadowym na różne okazje.
Szczegóły
Liczba porcji
5 szt
Czas przygotowania
15 minut
Czas gotowania
40 minut
Lista składników
Schab – 5 plastrów
Śliwki suszone – 15 szt
Plastry boczku – 10 szt
Bulion warzywny – 1 1/2 szklanki
Musztarda francuska – 5 łyżeczek
Śmietana18 % – 3 łyżki
Przyprawa do mięsa wieprzowego – 5 łyżeczek
Sól, pieprz czarny mielony
Olej do podsmażenia
Kroki
- Plastry schabu umyć , rozbić, doprawić solą i pieprzem oraz przyprawą do mięsa wieprzowego. Posmarować lekko musztardą. Ułożyć plastry boczku.
- Wzdłuż jednego boku ułożyć śliwki.
- Zwinąć w roladę , spiąć wykałaczkami.
- Każdego doprawić solą , pieprzem oraz przyprawą do mięsa wieprzowego. W brytfance lub garnku rozgrzać trochę oleju i obsmażyć zawijane z każdej strony, zalać bulionem i gotować wolno 35 minut, doprawić śmietaną i jeszcze całość gotować 5 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami.
To niezwykle wykwintne danie! Kusi, aby zrobić, ale mam pytanie: jak cienko trzeba rozbić te plastry schabu?
W miarę cienko, najlepiej kupić schab w całości i samemu kroić plastry, gdyż gotowe kupione mogą być za grube , trudno by było ich rozbić , i zawinąć z dodatkami. 🙂
Dziękuję! Ma pani rację z tym schabem, gotowe plastry mogą być za grube 🙂
Zawsze kupuję schab w całości i w domu mąż kroi tak jak mi pasuje 🙂
Pani Mario! Tutaj wdzięczny konsument (prywatnie mąż Marzyni). Właśnie zjadłem roladki schabowe wg Pani przepisu i chciałem wyrazić satysfakcję z tego dania. szczególnie mi smakowała ta śliwka w środku. Bardzo mnie cieszy, że ten przepis wejdzie do naszej kuchni (bo takie życzenie wyraziłem, a kochana żona potwierdziła). Pozdrawiam Panią serdecznie – Jacek
Bardzo się cieszę że danie które zaproponowałam bardzo posmakowało, ale to też zasługa Pani Marzyni , która z pewnością jest świetną kucharką. Pozdrawiam serdecznie . 🙂
Roladki na bogato 🙂 świetny pomysł na schab 🙂
Ja preferuję schab z dodatkami , gdyż wtedy jest bardziej smaczny i aromatyczny. Polecam, 🙂