Zapiekanka

Chrupiąca , smaczna wprost na gorącą kolację.

Szczegóły

Liczba porcji

6 szt.

Czas przygotowania

50 minut

Lista składników

  • Bagietka – 2 szt.

  • Salami – 8 plasterków

  • Ser żółty – 20 dag

  • Pieczarki – 20 dag

  • Cebula biała – 1 szt.

  • Przecier pomidorowy – 400 g

  • Czosnek – 2 ząbki

  • Oregano – 1 łyżeczka

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Olej do smażenia

Kroki

  • Cebulę obrać , pokroić w kostkę. Pieczarki obrać , pokroić. Na patelni rozgrzać trochę oleju, wrzucić cebulę , smażyć 2 minuty, dodać pieczarki , doprawić solą i pieprzem, smażyć 5 minut.
  • Na patelnię wlać przecier, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek , doprawić solą pieprzem i na wolnym ogniu gotować 10 minut ,aż zgęstnieje, doprawić oregano, jeszcze chwilę gotować.
  • Bagietki przeciąć na połowę, połówki na 3 części, podpiec około 1 minuty w piekarniku, posmarować mocno przygotowanym sosem pomidorowym. Na sosie ułożyć pieczarki.
  • Salami pokroić na kawałki, ułożyć na pieczarki.
  • Ser utrzeć na tarce o grubszych otworach, posypać po wierzchu.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec 10 minut, do zrumienienia sera.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*