Zapiekanka na piątek

Ta zapiekanka zachwyca smakiem, polecam wypróbować.

Szczegóły

Liczba porcji

8 porcji

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Ziemniaki – 6 szt

  • Kalafior – 1 szt.

  • Pieczarki – 20 dag

  • Cebula – 1 szt.

  • Papryka czerwona – 1/2 szt.

  • Jajka kurze – 4 szt.

  • Ser mozzarella – 20 dag

  • Śmietana 18 % – 1/2 szklanki

  • Przecier pomidorowy – 5 łyżek

  • Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Olej do podsmażenia

Kroki

  • Ziemniaki obrać , pokroić w plastry. W garnku zagotować osoloną wodę i podgotować ziemniaki.
  • Kalafior umyć , podzielić na różyczki, gotować około 4 minuty.
  • Cebulę obrać, pokroić w piórka, pieczarki obrać, pokroić. Na patelni rozgrzać trochę oleju, wrzucić cebulę , podsmażyć , dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem, smażyć 5 minut.
  • Paprykę umyć , pokroić w kostkę.
  • Śmietanę wymieszać z przecierem pomidorowym.
  • W naczyniu żaroodpornym dno posmarować przecierem ze śmietaną ułożyć połowę plastrów ziemniaczanych, na nich kalafior.
  • Na kalafior wyłożyć pieczarki i paprykę, doprawić ziołami prowansalskimi.
  • Jajka wybić , doprawić solą i pieprzem, rozkłócić i zalać po wierzchu.
  • Przykryć warstwą ziemniaków, polać resztą śmietany z przecierem. Ser utrzeć na tarce o grubszych otworach, posypać po wierzchu.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić przygotowaną zapiekankę, piec 25 minut lub dobrego zrumienienia sera. Podzielić na porcje.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*