Ta zapiekanka zachwyca smakiem, polecam wypróbować.
Szczegóły
Liczba porcji
8 porcji
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Ziemniaki – 6 szt
Kalafior – 1 szt.
Pieczarki – 20 dag
Cebula – 1 szt.
Papryka czerwona – 1/2 szt.
Jajka kurze – 4 szt.
Ser mozzarella – 20 dag
Śmietana 18 % – 1/2 szklanki
Przecier pomidorowy – 5 łyżek
Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka
Sól, pieprz czarny mielony
Olej do podsmażenia
Kroki
- Ziemniaki obrać , pokroić w plastry. W garnku zagotować osoloną wodę i podgotować ziemniaki.
- Kalafior umyć , podzielić na różyczki, gotować około 4 minuty.
- Cebulę obrać, pokroić w piórka, pieczarki obrać, pokroić. Na patelni rozgrzać trochę oleju, wrzucić cebulę , podsmażyć , dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem, smażyć 5 minut.
- Paprykę umyć , pokroić w kostkę.
- Śmietanę wymieszać z przecierem pomidorowym.
- W naczyniu żaroodpornym dno posmarować przecierem ze śmietaną ułożyć połowę plastrów ziemniaczanych, na nich kalafior.
- Na kalafior wyłożyć pieczarki i paprykę, doprawić ziołami prowansalskimi.
- Jajka wybić , doprawić solą i pieprzem, rozkłócić i zalać po wierzchu.
- Przykryć warstwą ziemniaków, polać resztą śmietany z przecierem. Ser utrzeć na tarce o grubszych otworach, posypać po wierzchu.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić przygotowaną zapiekankę, piec 25 minut lub dobrego zrumienienia sera. Podzielić na porcje.