Pyszne i pożywne danie na obiad lub kolację.
Szczegóły
Liczba porcji
8 porcji
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Makaron kolanka lub dowolny – 500 g
Filet z kurczaka – 1 szt.
Pieczarki – 25 dag
Ser mozzarella – 25 dag
Ser massdam lub inny -25 dag
Mąka pszenna – 100 g
Masło – 100 g
Mleko – 1 litr
Przyprawa do makaronu – 2 łyżeczki
Przyprawa gyros
Gałka muszkatołowa – 1/2 łyżeczki
Sól, pieprz czarny mielony
Olej do smażenia
Kroki
- Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ugotowany wy mieszać z 2 łyżeczkami przyprawy do makaronu.
- Pieczarki obrać podsmażyć na oleju.
- Fileta z kurczaka umyć, pokroić w kostkę , doprawić przyprawą gyros. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć.
- Sery zetrzeć na tarce o grubszych otworach,z sera mozzarella odłożyć 1/3 do posypania.
- Przygotować sos beszamel: W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i podsmażać na wolnym ogniu, aby nie było grudek , 2 – 3 minuty. Energicznie mieszając dolewać mleko aż do końca. Mieszać aż powstanie sos , doprawić go solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Do sosu dodać pieczarki , podsmażonego fileta oraz sery, wszystko dokładnie wymieszać.
- Makaron wyłożyć do naczynia żaroodpornego, wlać połowę sosu i wymieszać.
- Przykryć drugą połową sosu.
- Posypać utartym, zostawionym serem.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić zapiekankę i piec do zrumienienia sera.
- Podzielić na porcje , podawać na gorąco.