Zapiekanka makaronowo – serowa

Pyszne i pożywne danie na obiad lub kolację.

Szczegóły

Liczba porcji

8 porcji

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Makaron kolanka lub dowolny – 500 g

  • Filet z kurczaka – 1 szt.

  • Pieczarki – 25 dag

  • Ser mozzarella – 25 dag

  • Ser massdam lub inny -25 dag

  • Mąka pszenna – 100 g

  • Masło – 100 g

  • Mleko – 1 litr

  • Przyprawa do makaronu – 2 łyżeczki

  • Przyprawa gyros

  • Gałka muszkatołowa – 1/2 łyżeczki

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Olej do smażenia

Kroki

  • Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ugotowany wy mieszać z 2 łyżeczkami przyprawy do makaronu.
  • Pieczarki obrać podsmażyć na oleju.
  • Fileta z kurczaka umyć, pokroić w kostkę , doprawić przyprawą gyros. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć.
  • Sery zetrzeć na tarce o grubszych otworach,z sera mozzarella odłożyć 1/3 do posypania.
  • Przygotować sos beszamel: W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i podsmażać na wolnym ogniu, aby nie było grudek , 2 – 3 minuty. Energicznie mieszając dolewać mleko aż do końca. Mieszać aż powstanie sos , doprawić go solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • Do sosu dodać pieczarki , podsmażonego fileta oraz sery, wszystko dokładnie wymieszać.
  • Makaron wyłożyć do naczynia żaroodpornego, wlać połowę sosu i wymieszać.
  • Przykryć drugą połową sosu.
  • Posypać utartym, zostawionym serem.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić zapiekankę i piec do zrumienienia sera.
  • Podzielić na porcje , podawać na gorąco.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*