Danie obiadowe z wykorzystaniem makaronu jest proste w przygotowaniu, wzbogacone o mięso z kurczaka oraz bukiet warzyw, jest pożywne i zachęcające do jedzenia. Zapieczone , otulone smaczną otoczką serową , to dodatkowy aromat dania.
Szczegóły
Liczba porcji
8 porcji
Czas przygotowania
30 minut
Czas pieczenia
30 minut
Lista składników
Makaron rurki – 250 g
Filet z kurczaka – 1 szt
Pieczarki – 20 dag
Papryka czerwona – 1/2 szt
Cebula biała – 1 szt
Cukinia – 1/2 szt
Ser mozzarella – 20 dag
Majonez – 3 łyżki
Śmietana 18 % – 2 łyżki
Jogurt naturalny – 3 łyżki
Przyprawa gyros – 2 łyżeczki
Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka
Czosnek – 1 ząbek
Olej do smażenia
Sól, pieprz czarny mielony
Kroki
- Makaron ugotować , zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Fileta umyć , pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem oraz przyprawą gyros.
- Cebulę obrać, pokroić w piórka. Pieczarki obrać , pokroić w kostkę. Paprykę, cukinię umyć , pokroić w kostkę.
- W rondelku rozgrzać olej , wrzucić cebulę , doprawić solą i pieprzem, smażyć 3 minuty, dodać pieczarki, paprykę, cukinię, doprawić solą oraz ziołami prowansalskimi, smażyć 4 minuty, dodać fileta i całość , smażyć 4 minuty.
- Makaron wymieszać z podsmażonymi warzywami z filetem, umieścić w naczyniu żaroodpornym.
- Majonez wymieszać ze śmietaną, jogurtem , doprawić solą , dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać, zalać makaron z warzywami w naczyniu żaroodpornym.
- Ser utrzeć na tarce o grubszych otworach posypać po wierzchu.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić i piec 25 minut lub dobrego zrumienienia sera.
- Podawać z ulubionymi dodatkami.