Doskonałe danie obiadowe lub drugie śniadanie do pracy.
Szczegóły
Liczba porcji
8 porcji
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Makaron świderki – 400g
Mięso mielone – 25 dag
Pieczarki – 20 dag
Brokuł – 1/2 szt.
Cebula biała – 1/2 szt.
Papryka czerwona – 1/2 szt
Papryka żółta – 1/2 szt.
Papryka zielona – 1/2 szt.
Śmietana – 1/2 szklanki
Przecier pomidorowy – 500 g – 1/2 opakowania
Ser mozzarella – 20 dag
Przyprawa do mięsa wieprzowego
Sól, pieprz czarny mielony
Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka
Olej do smażenia
Kroki
- Brokuła rozebrać na różyczki.
- Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, na 3 minuty przed końcem gotowania dodać przygotowanego brokuła i gotować razem z makaronem.
- Cebulę obrać pokroić w kostkę. Papryki umyć pokroić w kostkę. Pieczarki obrać, pokroić. Mięso doprawić solą i pieprzem oraz przyprawą do mięsa.
- Na patelni rozgrzać olej wrzucić cebulę smażyć 2 minuty, dodać pieczarki i paprykę doprawić solą i pieprzem, smażyć 3 minuty, dodać mięso, doprawić ziołami prowansalskimi, całość smażyć 10 minut.
- Śmietanę wymieszać z przecierem pomidorowym.Połowę wlać do makaronu i wymieszać.
- W naczyniu żaroodpornym umieścić połowę makaronu.
- Na makaron wyłożyć przygotowany farsz.
- Przykryć drugą połową makaronu i polać pozostałą częścią śmietany z przecierem.
- Ser zetrzeć na tarce o grubszych otworach i posypać po makaronie.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić przygotowaną zapiekankę i piec 20 minut lub do dobrego zrumienienia sera
- Podawać na gorąco.