Chrupiąca , smaczna wprost na gorącą kolację.
Szczegóły
Liczba porcji
6 szt.
Czas przygotowania
50 minut
Lista składników
Bagietka – 2 szt.
Salami – 8 plasterków
Ser żółty – 20 dag
Pieczarki – 20 dag
Cebula biała – 1 szt.
Przecier pomidorowy – 400 g
Czosnek – 2 ząbki
Oregano – 1 łyżeczka
Sól, pieprz czarny mielony
Olej do smażenia
Kroki
- Cebulę obrać , pokroić w kostkę. Pieczarki obrać , pokroić. Na patelni rozgrzać trochę oleju, wrzucić cebulę , smażyć 2 minuty, dodać pieczarki , doprawić solą i pieprzem, smażyć 5 minut.
- Na patelnię wlać przecier, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek , doprawić solą pieprzem i na wolnym ogniu gotować 10 minut ,aż zgęstnieje, doprawić oregano, jeszcze chwilę gotować.
- Bagietki przeciąć na połowę, połówki na 3 części, podpiec około 1 minuty w piekarniku, posmarować mocno przygotowanym sosem pomidorowym. Na sosie ułożyć pieczarki.
- Salami pokroić na kawałki, ułożyć na pieczarki.
- Ser utrzeć na tarce o grubszych otworach, posypać po wierzchu.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec 10 minut, do zrumienienia sera.