Rozgrzewająca i pożywna zupa z pęczakiem, niezastąpiona jesienną porą.
Szczegóły
Liczba porcji
7 porcji
Czas przygotowania
60 minut
Lista składników
Ziemniaki – 30 dag
Pęczak – 10 dag
Cebula biała – 1 szt.
Pietruszka – 1 szt.
Marchewka – 2 szt.
Seler – 1/4 szt.
Por – 1/4 szt.
Kminek – 1 łyżeczka
Majeranek – 1 łyżeczka
Liść laurowy – 1 szt.
Ziele angielskie – 3 ziarenka
Śmietana 18 % – 3 łyżki
Jajka kurze – 5 szt.
Gorąca gotowana woda – 1, 2 litra
Sól, pieprz czarny mielony
Czosnek – 2 ząbki
Olej do smażenia
Kroki
- Obrać wszystkie warzywa i pokroić w kostkę.
- W garnku rozgrzać trochę oleju wrzucić cebulę i kminek, chwilę podsmażyć, dodać marchewkę, pietruszkę, pora, selera, smażyć 3 minuty.
- Zalać gorącą gotowaną wodą , dodać liść laurowy, ziele angielskie, pęczak, doprawić solą i gotować 10 minut.
- Dodać ziemniaki i gotować do miękkości 15 minut.
- Doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, śmietaną, pieprzem i majerankiem, całość gotować 2 minuty.
- Gdy gotuję się zupa, jajka ugotować na twardo i obrać.
- Na talerzu do zupy dodać jajko , posypać zieloną pietruszką.
Pęcak jest moja ulubiona kaszą. Zupa wygląda jak u mojej Mamy (tez Marysi). Tylko nie dodawała jajka akurat do takiej zupki. Pozdrawiam!
Staram się przypominać stare zupy , które po powrocie u mnie cieszą się sympatią. Pozdrawiam