Zabielana z ziemniakami i pęczakiem

Rozgrzewająca i pożywna zupa z pęczakiem, niezastąpiona jesienną porą.

Szczegóły

Liczba porcji

7 porcji

Czas przygotowania

60 minut

Lista składników

  • Ziemniaki – 30 dag

  • Pęczak – 10 dag

  • Cebula biała – 1 szt.

  • Pietruszka – 1 szt.

  • Marchewka – 2 szt.

  • Seler – 1/4 szt.

  • Por – 1/4 szt.

  • Kminek – 1 łyżeczka

  • Majeranek – 1 łyżeczka

  • Liść laurowy – 1 szt.

  • Ziele angielskie – 3 ziarenka

  • Śmietana 18 % – 3 łyżki

  • Jajka kurze – 5 szt.

  • Gorąca gotowana woda – 1, 2 litra

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Czosnek – 2 ząbki

  • Olej do smażenia

Kroki

  • Obrać wszystkie warzywa i pokroić w kostkę.
  • W garnku rozgrzać trochę oleju wrzucić cebulę i kminek, chwilę podsmażyć, dodać marchewkę, pietruszkę, pora, selera, smażyć 3 minuty.
  • Zalać gorącą gotowaną wodą , dodać liść laurowy, ziele angielskie, pęczak, doprawić solą i gotować 10 minut.
  • Dodać ziemniaki i gotować do miękkości 15 minut.
  • Doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, śmietaną, pieprzem i majerankiem, całość gotować 2 minuty.
  • Gdy gotuję się zupa, jajka ugotować na twardo i obrać.
  • Na talerzu do zupy dodać jajko , posypać zieloną pietruszką.
 

2 komentarze

  1. Marzynia Mamcia

    Pęcak jest moja ulubiona kaszą. Zupa wygląda jak u mojej Mamy (tez Marysi). Tylko nie dodawała jajka akurat do takiej zupki. Pozdrawiam!

     
    • Marianna

      Staram się przypominać stare zupy , które po powrocie u mnie cieszą się sympatią. Pozdrawiam

       

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*