Ukryte kulki

Łatwe w przygotowaniu, ale niezwykle smaczne na niedzielny obiad

Szczegóły

Liczba porcji

12 szt.

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Ciasto francuskie – 300 g

  • Mięso mielone wieprzowe – 30 dag

  • Cebula – 1/2 szt.

  • Mozzarella kulka

  • Żurawina – 2 łyżki

  • Ser mozzarella – 6 dag

  • Jajka kurze – 2 szt.

  • Musztarda – 2 łyżeczki

  • Pietruszka świeża – 2 łyżeczki

  • Płatki owsiane – 2 łyżeczki

  • Pieczarki – 5 szt

  • Przyprawa do mięsa mielonego – 2 łyżeczki

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Olej do smażenia

Kroki

  • Mięso doprawić solą i pieprzem oraz przyprawą do mięsa wieprzowego.
  • Pieczarki obrać , pokroić. Na patelni rozgrzać trochę oleju wrzucić pieczarki, usmażyć, pokroić na drobno. Ser utrzeć na tarce o grubszych otworach. Pietruszkę umyć , ściąć na drobno. Cebulę obrać, pokroić na bardzo drobno.
  • Do mięsa dodać ser , pieczarki, pietruszkę, musztardę, płatki owsiane, wbić jajko.
  • Dokładnie wymieszać , podzielić na 12 porcji, uformować kulki.
  • Ciasto francuskie podzielić na 12 części , ułożyć przygotowane kulki.
  • Zlepić , uformować kulki. Jajko roztrzepać , posmarować , po wierzchu. Kulkę mozzarelli , pokroićw kostkę.
  • Naciąć wierzch, odchylić, ułożyć kostki mozzarelli oraz połówkę moreli i kilka żurawin.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić i piec 40 minut. Podawać jak kto lubi . U mnie z podpieczonymi ziemniakami i dodatkami.
 

2 komentarze

  1. Wyglądają super i na pewno super smakują. Fajnie, że ten farsz wyziera z ciasta 🙂

     

Skomentuj Marianna Cancel

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*