Łatwe w przygotowaniu, ale niezwykle smaczne na niedzielny obiad
Szczegóły
Liczba porcji
12 szt.
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Ciasto francuskie – 300 g
Mięso mielone wieprzowe – 30 dag
Cebula – 1/2 szt.
Mozzarella kulka
Żurawina – 2 łyżki
Ser mozzarella – 6 dag
Jajka kurze – 2 szt.
Musztarda – 2 łyżeczki
Pietruszka świeża – 2 łyżeczki
Płatki owsiane – 2 łyżeczki
Pieczarki – 5 szt
Przyprawa do mięsa mielonego – 2 łyżeczki
Sól, pieprz czarny mielony
Olej do smażenia
Kroki
- Mięso doprawić solą i pieprzem oraz przyprawą do mięsa wieprzowego.
- Pieczarki obrać , pokroić. Na patelni rozgrzać trochę oleju wrzucić pieczarki, usmażyć, pokroić na drobno. Ser utrzeć na tarce o grubszych otworach. Pietruszkę umyć , ściąć na drobno. Cebulę obrać, pokroić na bardzo drobno.
- Do mięsa dodać ser , pieczarki, pietruszkę, musztardę, płatki owsiane, wbić jajko.
- Dokładnie wymieszać , podzielić na 12 porcji, uformować kulki.
- Ciasto francuskie podzielić na 12 części , ułożyć przygotowane kulki.
- Zlepić , uformować kulki. Jajko roztrzepać , posmarować , po wierzchu. Kulkę mozzarelli , pokroićw kostkę.
- Naciąć wierzch, odchylić, ułożyć kostki mozzarelli oraz połówkę moreli i kilka żurawin.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić i piec 40 minut. Podawać jak kto lubi . U mnie z podpieczonymi ziemniakami i dodatkami.
Wyglądają super i na pewno super smakują. Fajnie, że ten farsz wyziera z ciasta 🙂
Polecam wypróbować , są delikatne i pachnące. 🙂