Truskawkowy kwiatek

Szybkie co nie co do popołudniowej kawy.

Szczegóły

Liczba porcji

12 porcji

Czas przygotowania

15 minut

Czas pieczenia

25 minut

Lista składników

  • Ciasto francuskie – 300 ml

  • Truskawki – 20 dag

  • Serek na naleśniki – 200 g

  • Jajko kurze – 1 szt

Kroki

  • Truskawki umyć , zdjąć szypułki , pokroić w plasterki.
  • Ciasto rozłożyć, wyciąć 2 kółka , jedno większe drugie mniejsze. W każdym kółku w środku wyciąć małe kółeczko. Kółka podzielić , większe na 8 części i każdą część od środka trochę naciąć.
  • Brzegi posmarować serkiem a następnie ułożyć plasterki truskawek.
  • Zawinąć każdą część 2 paskami.
  • Podobnie zrobić z mniejszym kółkiem i umieścić go w większym. Z 2 małych kółeczek zrobić środek kwiatka, jedno posmarować serkiem i ułożyć truskawki , drugim przykryć. Jajko wybić roztrzepać i posmarować ciasto.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić i piec 20 – 15 minut do dobrego zrumienienia.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*