Szybkie co nie co do popołudniowej kawy.
Szczegóły
Liczba porcji
12 porcji
Czas przygotowania
15 minut
Czas pieczenia
25 minut
Lista składników
Ciasto francuskie – 300 ml
Truskawki – 20 dag
Serek na naleśniki – 200 g
Jajko kurze – 1 szt
Kroki
- Truskawki umyć , zdjąć szypułki , pokroić w plasterki.
- Ciasto rozłożyć, wyciąć 2 kółka , jedno większe drugie mniejsze. W każdym kółku w środku wyciąć małe kółeczko. Kółka podzielić , większe na 8 części i każdą część od środka trochę naciąć.
- Brzegi posmarować serkiem a następnie ułożyć plasterki truskawek.
- Zawinąć każdą część 2 paskami.
- Podobnie zrobić z mniejszym kółkiem i umieścić go w większym. Z 2 małych kółeczek zrobić środek kwiatka, jedno posmarować serkiem i ułożyć truskawki , drugim przykryć. Jajko wybić roztrzepać i posmarować ciasto.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić i piec 20 – 15 minut do dobrego zrumienienia.