Truskawkowa Dama

Sezon truskawkowy rozpoczęty , więc aromatyczne ciasta z truskawkami. Subtelne , delikatne, rozpływające się w ustach , zachwyci wielu.

Szczegóły

Liczba porcji

16 porcji

Czas przygotowania

30 minut

Czas chłodzenia

1 godzina

Lista składników

  • Truskawki – 60 dag

  • Ciasteczka owsiane z czekoladą – 210 g

  • Rodzynki – 2 łyżki

  • Ser mascarpone – 250 g

  • Śmietana 30 % – 220 ml

  • Galaretka o smaku truskawkowym – 2 szt

  • Czekolada gorzka – 100 g – 1/2 tabliczki

Kroki

  • W okrągłej blaszce o średnicy 25 cm ułożyć ciasteczka owsiane , a przestrzenie między nimi wypełnić rodzynkami.
  • Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody, pozostawić do zakrzepnięcia.
  • Truskawki obrać z szypułek , umyć ,3/4 zblendować. Pozostałe truskawki przekroić na połowę.
  • Śmietanę ubić na sztywno, dodać serek , ubić, dodać zblendowane truskawki oraz krzepnącą galaretkę, i resztę truskawek, wymieszać , wyłożyć na ciasteczka.
  • Czekoladę zetrzeć na tarce na wiórki , posypać po wierzchu.
  • Schłodzić minimum 2 godziny , pokroić na porcje.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*