Sezon truskawkowy rozpoczęty , więc aromatyczne ciasta z truskawkami. Subtelne , delikatne, rozpływające się w ustach , zachwyci wielu.
Szczegóły
Liczba porcji
16 porcji
Czas przygotowania
30 minut
Czas chłodzenia
1 godzina
Lista składników
Truskawki – 60 dag
Ciasteczka owsiane z czekoladą – 210 g
Rodzynki – 2 łyżki
Ser mascarpone – 250 g
Śmietana 30 % – 220 ml
Galaretka o smaku truskawkowym – 2 szt
Czekolada gorzka – 100 g – 1/2 tabliczki
Kroki
- W okrągłej blaszce o średnicy 25 cm ułożyć ciasteczka owsiane , a przestrzenie między nimi wypełnić rodzynkami.
- Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody, pozostawić do zakrzepnięcia.
- Truskawki obrać z szypułek , umyć ,3/4 zblendować. Pozostałe truskawki przekroić na połowę.
- Śmietanę ubić na sztywno, dodać serek , ubić, dodać zblendowane truskawki oraz krzepnącą galaretkę, i resztę truskawek, wymieszać , wyłożyć na ciasteczka.
- Czekoladę zetrzeć na tarce na wiórki , posypać po wierzchu.
- Schłodzić minimum 2 godziny , pokroić na porcje.