Sałatka Cioci

Lekka sałatka z wykorzystaniem nowalijek. Smak i aromat uzupełnia tuńczyk, oliwki , pomidor.

Szczegóły

Liczba porcji

6 porcji

Czas przygotowania

30 minut

Calories

Lista składników

  • Sałata rzymska – 6 listków

  • Ziemniaki – 2 szt

  • Rzodkiewka – 8 szt

  • Tuńczyk w sosie własnym – 80 g

  • Pomidor – 1 szt

  • Oliwki czarne – 12 szt

  • Cebulka – 1 szt

  • Czosnek – 1 ząbek

  • Majonez – 3 łyżki

  • Jogurt naturalny – 3 łyżki

  • Sok z cytryny – 1 łyżeczka

  • Sól, pieprz czarny mielony

Kroki

  • Sałatkę umyć , osuszyć . Ziemniaki ugotować , lub wykorzystać pozostałe z obiadu. Rzodkiewki umyć , pokroić w półkrążki.
  • W salaterce wyłożyć liście sałaty , na niej pokrojone w plastry ziemniaki , na ziemniaki ułożyć krążki rzodkiewki , doprawić solą i pieprzem.
  • Tuńczyka osączyć z zalewy , ułożyć.
  • Pomidora umyć , pokroić w kostkę. Oliwki przekroić na połowę. Oliwki ułożyć po środku salaterki , obok pomidora.
  • Majonez wymieszać z jogurtem , dodać sok z cytryny , przeciśnięty ząbek czosnku, doprawić solą , wymieszać i polać sałatkę. Cebulkę pokroić na drobno , posypać po wierzchu. Schłodzić w lodówce.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*