Tort z wiśniami

Piękny i aromatyczny tort na różne okazje.

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcji

Czas przygotowania

80 minut

Lista składników

  • Jajka kurze – 6 szt

  • Cukier drobny – 150 g

  • Cukier kryształ – 1/2 szklanki

  • Masło – 150 g

  • Mąka tortowa – 150 g

  • Czekolada gorzka – 100 g – 2 tabliczki

  • Szczypta soli

  • Wiśnie mrożone – 450 g

  • Ser mascarpone – 250 g

  • Śmietana – 30 % – 400 ml

  • Żelatyna – 2 łyżeczki

  • Sok z cytryny – 2 łyżki

  • Mąka ziemniaczana – 2 łyżeczki

  • Serduszka czekoladowe do dekoracji

Kroki

  • Jajka oddzielić żółtka od białek.
  • Proszek wymieszać z mąką tortową.
  • Czekoladę 1 1/2 tabliczki rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić i lekko ciepłą wmieszać z masłem. Ucierać dodając stopniowo po 1 żółtku,po trochu cukru drobnego i mąki, do wyczerpania składników.
  • Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i połączyć delikatnie z ciastem.
  • Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć na dno papier do pieczenia. Wlać ciasto piec 40 minut lub do suchego patyczka, odłożyć do wystudzenia.
  • Wiśnie odłożyć 16 szt. Pozostałe włożyć do rondelka Dodać cukier kryształ , 1/2 szklanki wody, szczyptę soli, sok z cytryny, zagotować. Odlać 1/4 soku. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z odrobiną wody , dodać do gotujących się wiśni , chwilę pogotować aż powstanie gęsty kisiel. Wystudzić.
  • Śmietanę ubić na puszysto z 2 łyżkami drobnego cukru, ubijając dodawać stopniowo serek. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach wody rozmieszać i podgrzać chwilę w kąpieli wodnej do dokładnego rozpuszczenia. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2 łyżki ubitej masy wymieszać , dodać do całości i dokładnie wymieszać.
  • Ciasto na tort podzielić na 3 części. Jedną część ułożyć na podstawce do tortu.
  • Do odlanego soku z wiśni dodać 3 łyżki herbaty i tym nasączyć warstwę tortu a następnie pokryć 1 warstwą masy.
  • Na masę wyłożyć połowę kisielu z wiśniami.
  • Przykryć drugą warstwą i postąpić podobnie, nasączyć ułożyć 2 porcję masy kisiel. nakryć 3 częścią ciasta.
  • Boki i wierzch tortu lekko posmarować 3 częścią masy z której należy odłożyć na tortowe kleksy.
  • Połowę tabliczki czekolady drobno pokruszyć i obsypać boki.
  • Na wierzchu tortu zrobić kleksy z masy i na każdy położyć wiśnię. Udekorować serduszkami z czekolady.
  • Schłodzić kilka godzin w lodówce, kroić na porcje.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*