Piękny i aromatyczny tort na różne okazje.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcji
Czas przygotowania
80 minut
Lista składników
Jajka kurze – 6 szt
Cukier drobny – 150 g
Cukier kryształ – 1/2 szklanki
Masło – 150 g
Mąka tortowa – 150 g
Czekolada gorzka – 100 g – 2 tabliczki
Szczypta soli
Wiśnie mrożone – 450 g
Ser mascarpone – 250 g
Śmietana – 30 % – 400 ml
Żelatyna – 2 łyżeczki
Sok z cytryny – 2 łyżki
Mąka ziemniaczana – 2 łyżeczki
Serduszka czekoladowe do dekoracji
Kroki
- Jajka oddzielić żółtka od białek.
- Proszek wymieszać z mąką tortową.
- Czekoladę 1 1/2 tabliczki rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić i lekko ciepłą wmieszać z masłem. Ucierać dodając stopniowo po 1 żółtku,po trochu cukru drobnego i mąki, do wyczerpania składników.
- Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i połączyć delikatnie z ciastem.
- Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć na dno papier do pieczenia. Wlać ciasto piec 40 minut lub do suchego patyczka, odłożyć do wystudzenia.
- Wiśnie odłożyć 16 szt. Pozostałe włożyć do rondelka Dodać cukier kryształ , 1/2 szklanki wody, szczyptę soli, sok z cytryny, zagotować. Odlać 1/4 soku. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z odrobiną wody , dodać do gotujących się wiśni , chwilę pogotować aż powstanie gęsty kisiel. Wystudzić.
- Śmietanę ubić na puszysto z 2 łyżkami drobnego cukru, ubijając dodawać stopniowo serek. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach wody rozmieszać i podgrzać chwilę w kąpieli wodnej do dokładnego rozpuszczenia. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2 łyżki ubitej masy wymieszać , dodać do całości i dokładnie wymieszać.
- Ciasto na tort podzielić na 3 części. Jedną część ułożyć na podstawce do tortu.
- Do odlanego soku z wiśni dodać 3 łyżki herbaty i tym nasączyć warstwę tortu a następnie pokryć 1 warstwą masy.
- Na masę wyłożyć połowę kisielu z wiśniami.
- Przykryć drugą warstwą i postąpić podobnie, nasączyć ułożyć 2 porcję masy kisiel. nakryć 3 częścią ciasta.
- Boki i wierzch tortu lekko posmarować 3 częścią masy z której należy odłożyć na tortowe kleksy.
- Połowę tabliczki czekolady drobno pokruszyć i obsypać boki.
- Na wierzchu tortu zrobić kleksy z masy i na każdy położyć wiśnię. Udekorować serduszkami z czekolady.
- Schłodzić kilka godzin w lodówce, kroić na porcje.