Smaczne rogaliki

Delikatne , kruche rogaliki, które zawsze wychodzą.

Szczegóły

Liczba porcji

16 szt

Czas przygotowania

20 minut

Czas pieczenia

25 minut

Lista składników

  • Mąka pszenna – 1 szklanka + do podsypania

  • Ziemniaki średnie – 2 szt

  • Ser biały – 125 g

  • Masło – 100 g

  • Jajka kurze – 1 szt

  • Proszek do pieczenia – 1 1/2 łyżeczki

  • Marmolada do nadziewania

Kroki

  • Wszystkie składniki o temperaturze pokojowej. Ziemniaki ugotować wcześniej ,ja wykorzystałam te które zostały z obiadu.
  • Mąkę przesiać , wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać ziemniaki przeciśnięte przez praskę oraz pokruszony ser. Dodać masło. Jajko wybić dodać żółtko.
  • Wszystkie składniki zagnieść i wyrobić ciasto. Podzielić na połowę. Rozwałkować na koło , podzielić na 8 części , na każdej umieścić porcję marmolady.
  • Zwinąć w rogaliki. umieścić w blaszce do pieczenia.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić i piec 25 minut ,aż będą rumiane.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*