Ślimaczki drożdżowe

Inna wersja popularnej drożdżówki, która smakuje wybornie i równie dobrze się prezentuje.

Szczegóły

Liczba porcji

24 szt.

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Mąka tortowa – 600 g

  • Masło – 100 g

  • Drożdże – 50 g

  • Mleko – 1 1/4 szklanki

  • Cukier – 1/2 szklanki

  • Jajka kurze – 1 szt. + 3 żółtka

  • Marmolada wieloowocowa – 320 g

Kroki

  • Mleko podgrzać. Masło rozpuścić. Drożdże wymieszać z 2 łyżkami cukru, trochę mleka, 3 łyżki mąki, dokładnie wymieszać , rozczyn ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Pozostawić do wyrośnięcia.
  • Jajka wybić , pozostawić jedno całe , z 3 oddzielić żółtka od białek, żółtka dodać do jajka i ubijać na puszysto stopniowo dodając cukier.
  • Masę jajeczną , rozczyn, resztę mąki i mleko, wszystko dokładnie wymieszać, zagnieść do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od garnka. Dodawać stopniowo masło i zagniatać aż ciasto będzie sprężyste i elastyczne. Pozostawić do wyrośnięcia.
  • Gdy ciasto podwoi objętość, wyłożyć na stolnicę, podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować, podzielić na 4 paski , posmarować marmoladą , każdy pasek podzielić na połowę i zwinąć na ślimaka. Białko ubić i posmarować ślimaczki.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić i piec 15 – 20 minut, do dobrego zrumienienia.
 

2 komentarze

  1. Moja mama robi podobne – z czosnkiem i pietruszką. Pani tez świetnie wyszły!

     
    • Marianna

      Dziękuję, muszę spróbować takich jak Pani mama , lubię drożdżowe z innymi dodatkami niż słodkie. 🙂

       

Skomentuj Marta Cancel

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*