Inna wersja popularnej drożdżówki, która smakuje wybornie i równie dobrze się prezentuje.
Szczegóły
Liczba porcji
24 szt.
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Mąka tortowa – 600 g
Masło – 100 g
Drożdże – 50 g
Mleko – 1 1/4 szklanki
Cukier – 1/2 szklanki
Jajka kurze – 1 szt. + 3 żółtka
Marmolada wieloowocowa – 320 g
Kroki
- Mleko podgrzać. Masło rozpuścić. Drożdże wymieszać z 2 łyżkami cukru, trochę mleka, 3 łyżki mąki, dokładnie wymieszać , rozczyn ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Pozostawić do wyrośnięcia.
- Jajka wybić , pozostawić jedno całe , z 3 oddzielić żółtka od białek, żółtka dodać do jajka i ubijać na puszysto stopniowo dodając cukier.
- Masę jajeczną , rozczyn, resztę mąki i mleko, wszystko dokładnie wymieszać, zagnieść do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od garnka. Dodawać stopniowo masło i zagniatać aż ciasto będzie sprężyste i elastyczne. Pozostawić do wyrośnięcia.
- Gdy ciasto podwoi objętość, wyłożyć na stolnicę, podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować, podzielić na 4 paski , posmarować marmoladą , każdy pasek podzielić na połowę i zwinąć na ślimaka. Białko ubić i posmarować ślimaczki.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić i piec 15 – 20 minut, do dobrego zrumienienia.
Moja mama robi podobne – z czosnkiem i pietruszką. Pani tez świetnie wyszły!
Dziękuję, muszę spróbować takich jak Pani mama , lubię drożdżowe z innymi dodatkami niż słodkie. 🙂