Pyszny i delikatny serniczek , prosty i szybki w przygotowaniu.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcji
Czas przygotowania
20 minut
Czas pieczenia
40 minut
Lista składników
Herbatniki – 100 g
Masło – 200 g
Ser twarogowy – 350 g
Ser mascarpone – 250 g
Jajka kurze – 2 szt
Śmietana 30 % – 100 ml
Budyń śmietankowy – 40 g – 1 szt
Ciasto francuskie – 150 g
Żurawina – 4 łyżki
Galaretka o smaku malinowym – 1 szt
Cukier – 1/2 szklanki
Kroki
- Masło rozpuścić. Herbatniki drobno pokruszyć lub zblendować, wymieszać z rozpuszczonym masłem.
- Blaszkę 24 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć masę herbatnikową z masłem.
- Jajka ubić na puszysto z cukrem, dodać ser twarogowy, mascarpone wymieszać , dodać śmietanę oraz budyń , wymieszać i wyłożyć na masę herbatnikową.
- Ciasto francuskie kroić w małe kwadraty , na środek układać żurawinę , formować kulkę i układać na masie serowej do wyczerpania składników.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić i piec 40 minut lub dobrego zrumienienia sera.
- Galaretkę rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody, pozostawić do zakrzepnięcia, krzepnącą wylać na ciasto.
- Schłodzić w lodówce 3 godziny, podzielić na porcje.
Taki serniczek to rarytas dla wielbicieli żurawiny 🙂
Tak żurawina dodaje aromatu. 🙂
Ja akurat żurawinę preferuję w wytrawnej wersji, ale ten serniczek skusiłby każdego!
Każdy go też może przygotować , nawet ten kto nigdy samodzielnie nie piekł ciasta . 🙂