Serowy smaczek

Pyszny i delikatny serniczek , prosty i szybki w przygotowaniu.

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcji

Czas przygotowania

20 minut

Czas pieczenia

40 minut

Lista składników

  • Herbatniki – 100 g

  • Masło – 200 g

  • Ser twarogowy – 350 g

  • Ser mascarpone – 250 g

  • Jajka kurze – 2 szt

  • Śmietana 30 % – 100 ml

  • Budyń śmietankowy – 40 g – 1 szt

  • Ciasto francuskie – 150 g

  • Żurawina – 4 łyżki

  • Galaretka o smaku malinowym – 1 szt

  • Cukier – 1/2 szklanki

Kroki

  • Masło rozpuścić. Herbatniki drobno pokruszyć lub zblendować, wymieszać z rozpuszczonym masłem.
  • Blaszkę 24 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć masę herbatnikową z masłem.
  • Jajka ubić na puszysto z cukrem, dodać ser twarogowy, mascarpone wymieszać , dodać śmietanę oraz budyń , wymieszać i wyłożyć na masę herbatnikową.
  • Ciasto francuskie kroić w małe kwadraty , na środek układać żurawinę , formować kulkę i układać na masie serowej do wyczerpania składników.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić i piec 40 minut lub dobrego zrumienienia sera.
  • Galaretkę rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody, pozostawić do zakrzepnięcia, krzepnącą wylać na ciasto.
  • Schłodzić w lodówce 3 godziny, podzielić na porcje.
 

4 komentarze

  1. Taki serniczek to rarytas dla wielbicieli żurawiny 🙂

     
  2. Marzynia

    Ja akurat żurawinę preferuję w wytrawnej wersji, ale ten serniczek skusiłby każdego!

     
    • Marianna

      Każdy go też może przygotować , nawet ten kto nigdy samodzielnie nie piekł ciasta . 🙂

       

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*