Pyszna do pracy lub dziecku na drugie śniadanie do szkoły.
Szczegóły
Liczba porcji
16 porcji
Czas przygotowania
20 minut
Czas pieczenia
30 minut
Lista składników
Mąka pszenna – 500 g + do podsypania
Masło – 80 g
Drożdże – 40 g
Mleko – 1 szklanka
Cukier – 3 łyżki
Jajka – 3 szt
Szczypta soli
Ser mozzarella lub żółty – 15 dag
Sezam do posypania.
Kroki
- Mąkę przesiać . Masło rozpuścić. Mleko lekko podgrzać. Ser utrzeć na tarce o grubszych otworach.
- Drożdże pokruszyć do miseczki , dodać 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki , trochę mleka wymieszać , pozostawić , aż zaczną rosnąć.
- 1 żółtko , 1 jajko ubić z 2 łyżkami cukru, dodać mleko , rosnące drożdże , szczyptę soli oraz mąkę i wszystko razem dokładnie wymieszać , dodać masło i wyrabiać ciasto aż będzie sprężyste i elastyczne, będzie odchodziło od ścianek naczynia w którym wyrabiamy ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia.
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość , wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką. Ciasto podzielić na 4 części, rozwałkować i podzielić na 4 paski. Na każdym ułożyć porcję utartego sera.
- Zlepić ciasto i lekko kręcąc zrobić wałek.
- Zakręcić jak na obwarzanek.
- Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tak postępować do wyczerpania składników. Pozostawić około 10 minut do podrośnięcia. Roztrzepać jajko i posmarować a następnie posypać sezamem.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić i piec 15 minut do dobrego zrumienienia.