Serowa przekąska

Pyszna do pracy lub dziecku na drugie śniadanie do szkoły.

Szczegóły

Liczba porcji

16 porcji

Czas przygotowania

20 minut

Czas pieczenia

30 minut

Lista składników

  • Mąka pszenna – 500 g + do podsypania

  • Masło – 80 g

  • Drożdże – 40 g

  • Mleko – 1 szklanka

  • Cukier – 3 łyżki

  • Jajka – 3 szt

  • Szczypta soli

  • Ser mozzarella lub żółty – 15 dag

  • Sezam do posypania.

Kroki

  • Mąkę przesiać . Masło rozpuścić. Mleko lekko podgrzać. Ser utrzeć na tarce o grubszych otworach.
  • Drożdże pokruszyć do miseczki , dodać 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki , trochę mleka wymieszać , pozostawić , aż zaczną rosnąć.
  • 1 żółtko , 1 jajko ubić z 2 łyżkami cukru, dodać mleko , rosnące drożdże , szczyptę soli oraz mąkę i wszystko razem dokładnie wymieszać , dodać masło i wyrabiać ciasto aż będzie sprężyste i elastyczne, będzie odchodziło od ścianek naczynia w którym wyrabiamy ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia.
  • Gdy ciasto podwoi swoją objętość , wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką. Ciasto podzielić na 4 części, rozwałkować i podzielić na 4 paski. Na każdym ułożyć porcję utartego sera.
  • Zlepić ciasto i lekko kręcąc zrobić wałek.
  • Zakręcić jak na obwarzanek.
  • Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tak postępować do wyczerpania składników. Pozostawić około 10 minut do podrośnięcia. Roztrzepać jajko i posmarować a następnie posypać sezamem.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić i piec 15 minut do dobrego zrumienienia.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*