Delikatne , pięknie pachnące zachwyci domowników i gości.
Szczegóły
Liczba porcji
20 szt
Czas przygotowania
50 minut
Calories
Lista składników
Biszkopty podłużne – 250 g
Jabłka – 4 szt
Cukier – 4 łyżki
Galaretka 0 smaku cytrynowym – 1 szt
Serek homogenizowany o smaku waniliowym – 140 g – 2 szt
Galaretka czerwona – 2 szt
Śmietana – 30 % – 200 ml
Ser mascarpone – 250 g
Galaretka krystaliczna – 2 szt
Cukierki pastylki miętowe w czekoladzie – 8 szt
Czekolada gorzka – 6 kratek
Kroki
- Jabłka obrać , zetrzeć na tarce o grubszych otworach , dodać cukier, usmażyć pod koniec smażenia dodać galaretkę o smaku cytrynowym wymieszać , przestudzić.
- Blaszkę 24 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wyłożyć biszkoptami , na biszkopty wyłożyć jabłka.
- Galaretki czerwone rozpuścić w 3 szklankach gorącej gotowanej wody , pozostawić do zakrzepnięcia. Krzepnącą galaretkę wymieszać z serkami homogenizowanymi , wyłożyć na ciasto.
- Galaretki krystaliczne rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody , pozostawić do zakrzepnięcia. Pastylki miętowe pokroić w kostkę. Śmietanę ubić na sztywno, wymieszać z serem mascarpone oraz krzepnącą galaretkę na koniec dodać pokrojone pastylki miętowe, wymieszać , wyłożyć na ciasto.
- Czekoladę zetrzeć na wiórka , posypać po wierzchu ciasta.
- Schłodzić w lodówce około 3 godziny , podzielić na porcje.
No co do mnie, to już zachwyciło!
Takie proste a kusi oko i język . 🙂
Właśnie przeglądam pani ciasta bez pieczenia, bo przyda mi się coś nowego na Wielkanoc, a zamierzam upiec babkę (bo musi być 🙂 i coś szybkiego. Kilka przepisów jest znakomitych!
Dziękuję za miłe słowa. 🙂