Kolorowe smaczki

Delikatne , pięknie pachnące zachwyci domowników i gości.

Szczegóły

Liczba porcji

20 szt

Czas przygotowania

50 minut

Calories

Lista składników

  • Biszkopty podłużne – 250 g

  • Jabłka – 4 szt

  • Cukier – 4 łyżki

  • Galaretka 0 smaku cytrynowym – 1 szt

  • Serek homogenizowany o smaku waniliowym – 140 g – 2 szt

  • Galaretka czerwona – 2 szt

  • Śmietana – 30 % – 200 ml

  • Ser mascarpone – 250 g

  • Galaretka krystaliczna – 2 szt

  • Cukierki pastylki miętowe w czekoladzie – 8 szt

  • Czekolada gorzka – 6 kratek

Kroki

  • Jabłka obrać , zetrzeć na tarce o grubszych otworach , dodać cukier, usmażyć pod koniec smażenia dodać galaretkę o smaku cytrynowym wymieszać , przestudzić.
  • Blaszkę 24 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wyłożyć biszkoptami , na biszkopty wyłożyć jabłka.
  • Galaretki czerwone rozpuścić w 3 szklankach gorącej gotowanej wody , pozostawić do zakrzepnięcia. Krzepnącą galaretkę wymieszać z serkami homogenizowanymi , wyłożyć na ciasto.
  • Galaretki krystaliczne rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody , pozostawić do zakrzepnięcia. Pastylki miętowe pokroić w kostkę. Śmietanę ubić na sztywno, wymieszać z serem mascarpone oraz krzepnącą galaretkę na koniec dodać pokrojone pastylki miętowe, wymieszać , wyłożyć na ciasto.
  • Czekoladę zetrzeć na wiórka , posypać po wierzchu ciasta.
  • Schłodzić w lodówce około 3 godziny , podzielić na porcje.
 

4 komentarze

  1. Marzynia

    No co do mnie, to już zachwyciło!

     
  2. Właśnie przeglądam pani ciasta bez pieczenia, bo przyda mi się coś nowego na Wielkanoc, a zamierzam upiec babkę (bo musi być 🙂 i coś szybkiego. Kilka przepisów jest znakomitych!

     

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*