Sernik to ulubione ciasto wielu osób , przygotowuje się go na różne sposoby , smakuje zawsze wybornie. Ten wygląda zachęcająco i równie super smakuje.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcji
Czas przygotowania
30 minut
Czas pieczenia
40 minut
Lista składników
Jajka kurze – 6 szt
Mąka tortowa – 2 szklanki
Masło – 100 g
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Cukier kryształ – 3/4 szklanki
Ser na sernik – wiadereczko – 1 kg
Ser mascarpone – 250 g
Budyń śmietankowy – 40 g
Śmietana 30 % – 110 ml
Czekolada gorzka – 1/2 tabliczki – 100g
Kroki
- 3 jajka kurze wybić , oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z 1/4 szklanki cukru oraz masłem. Mąkę przesiać wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do utartych składników , zagnieść ciasto. Schłodzić chwilę.
- 3 jajka wybić , dodać 1/2 szklanki cukru, ubić na sztywno , dodać ser z wiadereczka oraz mascarpone, wymieszać, dodać śmietankę oraz budyń i jeszcze raz wymieszać. Masę serową podzielić na 2 części.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej chwilę schłodzić.
- Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć na dno papierem do pieczenia , schłodzone ciasto rozwałkować na wielkość tortownicy i wyłożyć . Na środku umieścić ściętą końcówkę z butelki po napoju.
- Schłodzoną czekoladę wymieszać z jedną porcją masy serowej. Porcjami nakładać ser na końcówkę , raz biały raz ciemny , aż do zakończenia składników.
- Po wyciągnięciu końcówki przez którą była nakładana masa serowa , środek uzupełniamy resztą masy, można od środka przeciągnąć linie, również trochę masy się wymieszają.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić i piec 40 minut lub dobrego zrumienienia sera.
- Wierzch dekorujemy w/g uznania polewamy galaretką lub polewą.
Super pomysł z tym nakładaniem przez butelkowy “lejek”! Nie znałam tego. No i czekolada w ciemnych pasach – to musi być pyszne!
Polecam , można to wykonać w ten sposób , do przełożenia ciasta masą budyniową , śmietankową i czekoladową. 🙂