Sernik zebra

Sernik to ulubione ciasto wielu osób , przygotowuje się go na różne sposoby , smakuje zawsze wybornie. Ten wygląda zachęcająco i równie super smakuje.

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcji

Czas przygotowania

30 minut

Czas pieczenia

40 minut

Lista składników

  • Jajka kurze – 6 szt

  • Mąka tortowa – 2 szklanki

  • Masło – 100 g

  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

  • Cukier kryształ – 3/4 szklanki

  • Ser na sernik – wiadereczko – 1 kg

  • Ser mascarpone – 250 g

  • Budyń śmietankowy – 40 g

  • Śmietana 30 % – 110 ml

  • Czekolada gorzka – 1/2 tabliczki – 100g

Kroki

  • 3 jajka kurze wybić , oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z 1/4 szklanki cukru oraz masłem. Mąkę przesiać wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do utartych składników , zagnieść ciasto. Schłodzić chwilę.
  • 3 jajka wybić , dodać 1/2 szklanki cukru, ubić na sztywno , dodać ser z wiadereczka oraz mascarpone, wymieszać, dodać śmietankę oraz budyń i jeszcze raz wymieszać. Masę serową podzielić na 2 części.
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej chwilę schłodzić.
  • Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć na dno papierem do pieczenia , schłodzone ciasto rozwałkować na wielkość tortownicy i wyłożyć . Na środku umieścić ściętą końcówkę z butelki po napoju.
  • Schłodzoną czekoladę wymieszać z jedną porcją masy serowej. Porcjami nakładać ser na końcówkę , raz biały raz ciemny , aż do zakończenia składników.
  • Po wyciągnięciu końcówki przez którą była nakładana masa serowa , środek uzupełniamy resztą masy, można od środka przeciągnąć linie, również trochę masy się wymieszają.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić i piec 40 minut lub dobrego zrumienienia sera.
  • Wierzch dekorujemy w/g uznania polewamy galaretką lub polewą.
 

2 komentarze

  1. Super pomysł z tym nakładaniem przez butelkowy “lejek”! Nie znałam tego. No i czekolada w ciemnych pasach – to musi być pyszne!

     
    • Marianna

      Polecam , można to wykonać w ten sposób , do przełożenia ciasta masą budyniową , śmietankową i czekoladową. 🙂

       

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*