Sernik z truskawkami

Ciasto ulubione przez wiele osób z dodatkiem truskawek smakuje wyśmienicie.

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcji

Czas przygotowania

20 minut

Czas pieczenia

35 minut

Lista składników

  • Truskawki – 60 dag

  • Jajka – 9 szt

  • Cukier – 34 dag

  • Mąka tortowa – 16 dag

  • Mąka ziemniaczana – 1 łyżka

  • Kakao – 3 łyżeczki

  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

  • Ser wiadereczko – 1 kg

  • Ser mascarpone – 250 g

  • Śmietana 30 % – 200 ml

  • Budyń śmietankowy – 40 g – 1 szt

  • Galaretka o smaku truskawkowym – 1 szt

Kroki

  • Mąki przesiać , wymieszać z kakao oraz proszkiem do pieczenia. 4 jajka ubić na puszysto z 16 dag cukru. Masę jajeczną wymieszać z produktami sypkimi.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać przygotowane ciasto, wstawić do piekarnika i piec 20 minut lub suchego patyczka.
  • Truskawki umyć , obrać z szypułek , większe przekroić na połowę.
  • 5 jajek ubić na puszysto z 18 dag cukru, dodać ser wymieszać , dodać mascarpone oraz śmietanę oraz budyń wszystko dobrze wymieszać.
  • Na upieczone ciasto wyłożyć ,część truskawek.
  • Przykryć masą serową i na wierzchu ułożyć resztę truskawek.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni i piec tylko przy włączonej górze do pieczenia, do zrumienienia sera.
  • Galaretkę rozpuścić w gorącej gotowanej wodzie , zgodnie z przepisem na opakowaniu, pozostawić do zakrzepnięcia, krzepnącą wylać na ciasto. Schłodzić w lodówce, pokroić na porcje.
 

4 komentarze

  1. Marzynia

    Tyle lat piekę serniki, ale nie pomyślałam, żeby zrobić na kakaowym spodzie. A przecież truskawki i czekolada to znakomite połączenie 🙂

     
  2. Sezon na truskawki daje tyle możliwości, że grzech nie skorzystać.

     

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*