Ciasto ulubione przez wiele osób z dodatkiem truskawek smakuje wyśmienicie.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcji
Czas przygotowania
20 minut
Czas pieczenia
35 minut
Lista składników
Truskawki – 60 dag
Jajka – 9 szt
Cukier – 34 dag
Mąka tortowa – 16 dag
Mąka ziemniaczana – 1 łyżka
Kakao – 3 łyżeczki
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Ser wiadereczko – 1 kg
Ser mascarpone – 250 g
Śmietana 30 % – 200 ml
Budyń śmietankowy – 40 g – 1 szt
Galaretka o smaku truskawkowym – 1 szt
Kroki
- Mąki przesiać , wymieszać z kakao oraz proszkiem do pieczenia. 4 jajka ubić na puszysto z 16 dag cukru. Masę jajeczną wymieszać z produktami sypkimi.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać przygotowane ciasto, wstawić do piekarnika i piec 20 minut lub suchego patyczka.
- Truskawki umyć , obrać z szypułek , większe przekroić na połowę.
- 5 jajek ubić na puszysto z 18 dag cukru, dodać ser wymieszać , dodać mascarpone oraz śmietanę oraz budyń wszystko dobrze wymieszać.
- Na upieczone ciasto wyłożyć ,część truskawek.
- Przykryć masą serową i na wierzchu ułożyć resztę truskawek.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni i piec tylko przy włączonej górze do pieczenia, do zrumienienia sera.
- Galaretkę rozpuścić w gorącej gotowanej wodzie , zgodnie z przepisem na opakowaniu, pozostawić do zakrzepnięcia, krzepnącą wylać na ciasto. Schłodzić w lodówce, pokroić na porcje.
Tyle lat piekę serniki, ale nie pomyślałam, żeby zrobić na kakaowym spodzie. A przecież truskawki i czekolada to znakomite połączenie
Należy obowiązkowo wykorzystać sezon truskawkowy.
Sezon na truskawki daje tyle możliwości, że grzech nie skorzystać.
Tak też myślę i korzystam bo bardzo lubię truskawki.