Zbliżają się święta Wielkanocne , sernik to ciasto , które często gości na naszych stołach. Ten mocno owocowy na pewno przypadnie gościom do gustu.
Szczegóły
Liczba porcji
24 porcje
Czas przygotowania
20 minut
Czas pieczenia
40 minut
Lista składników
Jajka kurze – 6 szt
Cukier kryształ – 36 dag
Mąka tortowa – 16 dag
Mąka ziemniaczana – 2 łyżki
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Kakao – 2 łyżki
Ser na sernik – 1 kg
Ser mascarpone – 250 g
Śmietana 30 % – 220 ml
Budyń śmietankowy – 40 g
Banany – 3 szt
Truskawki – 250 g
Czekolada gorzka – 100 g
Mleko – 4 łyżki
Kroki
- 4 jajka ubić na puszysto z 16 dag cukru. Mąki przesiać , wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Masę jajeczną połączyć z produktami sypkimi , wymieszać.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto , wstawić do piekarnika, piec 20 minut lub do suchego patyczka.
- 2 jajka ubić z 20 dag cukru, dodać ser oraz ser mascarpone , wymieszać , dodać śmietanę oraz budyń , wymieszać. Banany obrać , zblendować, dodać do sera, wymieszać.
- Przygotowany ser wyłożyć na upieczone ciasto.
- Wstawić do piekarnika i piec z włączoną tylko górą piekarnika do dobrego zrumienienia sera około 40 minut.
- Truskawki obrać z szypułek , umyć , pokroić na mniejsze części.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodając mleko , wyłożyć na przestudzony sernik , udekorować truskawkami.
- Schłodzić w lodówce , pokroić na porcje.
Zobaczywszy zdjęcie, myślałam, że to sernik niepieczony, taki jest kremowy! Bomba!
Właśnie jest bardzo delikatny , smakuje wybornie , dlatego polecałam na Święta. 🙂
Wygląda przepysznie, uwielbiam wszystko co bananowe, a że mąż jest wielkim fanem serników, to na pewno zrobię!
Polecam jest bardzo delikatny, aromatyczny. 🙂
Ale delicje, mniam mniam… rzeczywiście się nadaje na święta 🙂
Mocno owocowy , na pewno gościom posmakuje. 🙂