Kotlety mielone pieczone na bakłażanie

Tradycyjne mielone przygotowane z dodatkami stanowią apetyczne danie.

Szczegóły

Liczba porcji

4 porcje

Czas przygotowania

15 minut

Czas pieczenia

40 minut

Lista składników

  • Mięso wieprzowe mielone – 25 dag

  • Ser mozzarella – 5 dag

  • Jabłko – 1 szt

  • Papryka czerwona – 1/2 szt

  • Bakłażan – 1 szt

  • Płatki owsiane – 3 łyżki

  • Jajko kurze – 1 szt

  • Przyprawa do mięsa wieprzowego – 1 łyżeczka

  • Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka

  • Sól, pieprz czarny mielony

Kroki

  • Mięso doprawić solą i pieprzem, przyprawą do mięsa wieprzowego. Z kawałka sera uciąć 2 plastry, resztę zetrzeć na tarce o grubszych otworach. Paprykę , jabłko umyć, jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubszych otworach, dodać do mięsa. Dodać płatki, jajko kurze i dokładnie wymieszać.
  • Bakłażana umyć , pokroić na 4 części, ułożyć w naczyniu żaroodpornym , doprawić ziołami prowansalskimi.
  • Z przygotowanego mięsa, uformować kotlety i ułożyć na bakłażanie.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić i piec 30 minut. Plastry sera pokroić w paski i ułożyć na podpieczonych kotletach.
  • Wstawić i piec do dobrego zrumienienia sera.
  • Podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie z podpieczonymi ziemniakami i pomidorami.
 

4 komentarze

  1. Marzynia

    Ja niedawno piekłam mielone na plastrach kapusty. Ale te na bakłażanie to jeszcze większy rarytas. I tak apetycznie ten talerz wygląda, ziemniaczki, pomidorek… Rozpływam się, bo u mnie dzisiaj były tylko kluski z serem, dobre, ale strasznie oklepane 😀

     
    • Marianna

      Ja też nie robiłam ich w piątek , ale wcześniej, tylko dziś je umieściłam. Tak popularne mielone należy robić z dodatkami , gdyż takie proste nie cieszą się uznaniem domowników, każdy szuka czegoś nowego. 🙂

       
  2. Fajny ten podkład warzywny, mięso na pewno jest soczyste. Spróbuję na razie na cukinii, dziękuję za inspirację 🙂

     

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*