Tradycyjne mielone przygotowane z dodatkami stanowią apetyczne danie.
Szczegóły
Liczba porcji
4 porcje
Czas przygotowania
15 minut
Czas pieczenia
40 minut
Lista składników
Mięso wieprzowe mielone – 25 dag
Ser mozzarella – 5 dag
Jabłko – 1 szt
Papryka czerwona – 1/2 szt
Bakłażan – 1 szt
Płatki owsiane – 3 łyżki
Jajko kurze – 1 szt
Przyprawa do mięsa wieprzowego – 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka
Sól, pieprz czarny mielony
Kroki
- Mięso doprawić solą i pieprzem, przyprawą do mięsa wieprzowego. Z kawałka sera uciąć 2 plastry, resztę zetrzeć na tarce o grubszych otworach. Paprykę , jabłko umyć, jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubszych otworach, dodać do mięsa. Dodać płatki, jajko kurze i dokładnie wymieszać.
- Bakłażana umyć , pokroić na 4 części, ułożyć w naczyniu żaroodpornym , doprawić ziołami prowansalskimi.
- Z przygotowanego mięsa, uformować kotlety i ułożyć na bakłażanie.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić i piec 30 minut. Plastry sera pokroić w paski i ułożyć na podpieczonych kotletach.
- Wstawić i piec do dobrego zrumienienia sera.
- Podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie z podpieczonymi ziemniakami i pomidorami.
Ja niedawno piekłam mielone na plastrach kapusty. Ale te na bakłażanie to jeszcze większy rarytas. I tak apetycznie ten talerz wygląda, ziemniaczki, pomidorek… Rozpływam się, bo u mnie dzisiaj były tylko kluski z serem, dobre, ale strasznie oklepane 😀
Ja też nie robiłam ich w piątek , ale wcześniej, tylko dziś je umieściłam. Tak popularne mielone należy robić z dodatkami , gdyż takie proste nie cieszą się uznaniem domowników, każdy szuka czegoś nowego. 🙂
Fajny ten podkład warzywny, mięso na pewno jest soczyste. Spróbuję na razie na cukinii, dziękuję za inspirację 🙂
Można na cukinii , też fajnie smakuje. 🙂