Sernik w podstawowej wersji bez żadnych dodatków , prosty i szybki w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo smaczny.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcji
Czas przygotowania
50 minut
Lista składników
Ser wiadereczko – 1 kg
Jajka kurze 9 szt.
Mąka tortowa – 16 dag
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Serki homogenizowane – 140 g – 2 szt.
Budyń o smaku waniliowym – 2 szt.
Śmietana 30% – 200ml
Kroki
- 4 jajka wybić do garnka dodać 16 dag cukru i mikserem ubić na sztywno.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Masę jajeczną wymieszać z mąką i proszkiem.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut lub do suchego patyczka.
- Podczas pieczenia ciasta, 5 jajek wybić dodać resztę cukru i ubić na sztywno, następnie dodawać stopniowo ser z wiadereczka, budynie, serki homogenizowane oraz śmietanę do wyczerpania składników.
- Przygotowaną masę serową wyłożyć na upieczone ciasto.
- Rozgrzany piekarnik pozostawić tylko na pieczenie górne, dolne wyłączyć. Wstawić ciasto do piekarnika i piec 45 minut lub do zrumienienia wierzchu, po upieczeniu pozostawić w piekarniku na około 10 minut otwierając piekarnik.
- Przestudzić i podzielić na porcje.