Filet z kurczaka, delikatne mięso przygotowane w warzywach i cieście smakuje wspaniale.
Szczegóły
Liczba porcji
8 porcji
Czas przygotowania
60 minut
Lista składników
Filet z kurczaka – 1 szt
Ciasto francuskie – 300 g
Pieczarki – 15 dag
Cebula – 1/2 szt
Cukinia – 1/3 szt
Suszone pomidory – 4 szt
Papryka czerwona – 1/3 szt
Masło – 2 łyżki
Czarnuszka – 2 łyżeczki
Jajko kurze – 1 szt
Musztarda francuska – 3 łyżeczki
Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka
Przyprawa do kurczaka – 2 łyżeczki
Sól, pieprz czarny mielony
Kroki
- Fileta umyć , pokroić w plastry, doprawić solą i pieprzem oraz przyprawą do kurczaka.
- Cebulę obrać , pokroić w kostkę. Pieczarki obrać , pokroić. Suszone pomidory pokroić. Cukinię , paprykę umyć, zetrzeć na tarce o grubszych otworach.
- Na patelni rozpuścić masło , wrzucić cebulę, smażyć 2 minuty, dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem, smażyć 3 minuty, dodać cukinię i paprykę , smażyć do odparowania wody. Dodać suszone pomidory i zioła prowansalskie, wymieszać.
- Ciasto francuskie rozłożyć, wyciąć owalny kształt , wyciąć mały środek, ułożyć plastry fileta.
- Filet posmarować musztardą i ułożyć przesmażone warzywa.
- Zlepić tworząc owalne ciasto. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Jajko roztrzepać i posmarować, posypać czarnuszką.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić i piec 35 minut do dobrego zrumienienia ciasta.
- Podawać do obiadu lub gorącą kolację.
Dobry wieczór pani Marysiu! Stworzyła pani małe dzieło sztuki kulinarnej. Super! I jeszcze ta nazwa intrygująca 🙂 Do pani zawsze warto zajrzeć. Pozdrawiam!
Z nazwami zawsze mam problem i szukam słów które będą dobre, jeżeli tak Pani myśli to bardzo się cieszę . Pozdrawiam . 🙂
To można podać nawet na przyjęciu.
Można w całości i kroić porcje na stole, zgodnie z życzeniem gości. 🙂
Takie sekrety powinna mieć każda żona (i tylko takie :-DD)
Tu trudno powiedzieć . 🙂