Kruchy, delikatny schab w przełamanych smakach, to doskonałe danie obiadowe.
Szczegóły
Liczba porcji
6 porcje
Czas przygotowania
60 minut
Lista składników
Schab – 6 plastrów
Marynata klasyczna – 1 szt
Pieczarki – 20 dag
Cebula czerwona – 1 szt.
Papryka czerwona – 1/2 szt.
Cukinia – 1/2 szt.
Żurawina suszona – 7 dag
Rodzynki – 5 dag
Wino czerwone wytrawne – 1/3 szklanki
Bazylia – 1/2 łyżeczki
Sól , pieprz czarny mielony
Przecier pomidorowy – 4 łyżki
Śmietana 18 % – 3 łyżki
Olej do smażenia
Kroki
- Plastry schabu lekko rozbić.
- Przygotować marynatę w/g przepisu na opakowaniu. Włożyć schab, marynować 2 godz.
- Pieczarki obrać, pokroić.
- Cebulę obrać, pokroić w piórka.
- Paprykę pokroić w kostkę.
- Cukinię zetrzeć na tarce o grubszych otworach.
- W brytfance rozgrzać, trochę oleju i obsmażyć zamarynowany schab po 2 minuty z każdej strony.
- Obsmażony schab, wyjąć.
- Żurawinę oraz rodzynki umyć i zalać winem.
- Do tłuszczu w którym smażył się schab włożyć cebulę, smażyć 1 min.
- Dodać pieczarki, paprykę, doprawić solą i pieprzem, smażyć 5 min.
- Dodać cukinię i smażyć chwilę.
- Włożyć podsmażony schab, wlać owoce z winem i całość dusić 40 minut, dodać przecier pomidorowy, dusić 3 minuty, dodać śmietanę, doprawić bazylią i całość dusić 2 minuty.
- Podawać z ziemniakami i surówką.