Schab w sosie kurkowym

Delikatny schab w aromatycznym sosie idealne na obiad.

Szczegóły

Liczba porcji

4 szt

Czas przygotowania

15 minut

Czas gotowania

40 minut

Lista składników

  • Kurki – 50 g

  • Schab – 4 plastry

  • Cebula biała – 1/2 szt

  • Bulion – 1 1/2 szklanki

  • Śmietana 18 % – 2 łyżki

  • Serek topiony – 100 g

  • Przyprawa do mięsa wieprzowego – 2 łyżeczki

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Olej do smażenia

Kroki

  • Schab umyć lekko rozbić , doprawić solą , pieprzem, przyprawą do mięsa wieprzowego.
  • Cebulę obrać , pokroić w kostkę. Kurki oczyścić , umyć .
  • W naczyniu rozgrzać trochę oleju , obsmażyć schab z obu stron wyjąć. Do naczynia włożyć cebulę , chwilę podsmażyć aż będzie trochę rumiana , dodać kurki chwilę smażyć około 5 minut, dodać schab , podlać bulionem i całość gotować około 35 minut, dodać śmietanę oraz serek i gotować do rozpuszczania serka.
  • Podawać z ulubionymi dodatkami.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*