Delikatny schab w aromatycznym sosie idealne na obiad.
Szczegóły
Liczba porcji
4 szt
Czas przygotowania
15 minut
Czas gotowania
40 minut
Lista składników
Kurki – 50 g
Schab – 4 plastry
Cebula biała – 1/2 szt
Bulion – 1 1/2 szklanki
Śmietana 18 % – 2 łyżki
Serek topiony – 100 g
Przyprawa do mięsa wieprzowego – 2 łyżeczki
Sól, pieprz czarny mielony
Olej do smażenia
Kroki
- Schab umyć lekko rozbić , doprawić solą , pieprzem, przyprawą do mięsa wieprzowego.
- Cebulę obrać , pokroić w kostkę. Kurki oczyścić , umyć .
- W naczyniu rozgrzać trochę oleju , obsmażyć schab z obu stron wyjąć. Do naczynia włożyć cebulę , chwilę podsmażyć aż będzie trochę rumiana , dodać kurki chwilę smażyć około 5 minut, dodać schab , podlać bulionem i całość gotować około 35 minut, dodać śmietanę oraz serek i gotować do rozpuszczania serka.
- Podawać z ulubionymi dodatkami.