Schab otulony warzywami i zapieczony w cieście francuskim , wygląda i smakuje znakomicie.
Szczegóły
Liczba porcji
7 porcje
Czas przygotowania
80 minut
Lista składników
Schab – 7 plastrów
Ciasto francuskie – 300 g
Pieczarki – 20 dag
Cukinia – 1/2 szt.
Cebula biała – 1 szt.
Papryka czerwona – 1/2 szt.
Przyprawa do mięsa wieprzowego
Sól, pieprz czarny mielony
Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka
Olej do smażenia.
Kroki
- Schab umyć, rozbić, doprawić solą , pieprzem i przyprawą do mięsa wieprzowego.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki obrać pokroić. Cukinię zetrzeć na tarce o grubszych otworach. Paprykę pokroić w kostkę.
- Na patelni rozgrzać olej , obsmażyć schab z obu stron. Wyjąć.
- Na rozgrzany olej wrzucić cebulę smażyć 1 minutę , dodać paprykę i pieczarki, doprawić solą i pieprzem, smażyć 2 minuty, dodać cukinię i całość smażyć 2 minuty. Warzywa wyjąć.
- Ciasto francuskie podzielić na 7 plastrów. Na cieście ułożyć podsmażony schab.
- Na schabie ułożyć ,porcję smażonych warzyw , które posypać po trochu ziołami prowansalskimi.
- Całość skleić w kopertę.
- Podobnie postąpić z pozostałymi plastrami schabu, ułożyć je w naczyniu żaroodpornym.
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i piec 25 minut , do dobrego zrumienienia ciasta.
- Podawać z podpieczonymi ziemniakami i surówką.
Ależ ta kopertka pysznie napakowana! Mogłyby do mnie takie “listy” przychodzić 🙂
Pyszna i aromatyczna, wprost na uroczysty obiad, na pewno goście będą zachwyceni . 🙂