Schab “w czapce “

Do tak przygotowanego schabu , będziecie wracać wielokrotnie.

Szczegóły

Liczba porcji

5 porcji

Czas przygotowania

50 minut

Lista składników

  • Schab – 5 plastrów

  • Cebula – 1 szt

  • Marchewka – 1 szt

  • Pieczarki – 20 dag

  • Papryka czerwona – 1/2 szt

  • Cukinia – 1/2 szt

  • Kalafior – 5 dużych różyczek

  • Ser mozzarella – 20 dag

  • Masło – 2 łyżki

  • Przyprawa do mięsa wieprzowego – 2 łyżeczki

  • Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka

  • Sól, pieprz czarny mielony

Kroki

  • Schab umyć , doprawić solą, pieprzem, przyprawą do mięsa wieprzowego.
  • Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki obrać pokroić. Marchewkę obrać , utrzeć na tarce o grubszych otworach. Paprykę umyć , pokroić w kostkę. Cukinię umyć, ukroić , 5 krążków, resztę zetrzeć na tarce o grubszych otworach.
  • Kalafior umyć , ugotować.
  • Na patelni rozpuścić masło wrzucić cebulę , dusić 2 minuty, dodać marchewkę, pieczarki , doprawić solą , pieprzem dusić 2 minuty, dodać cukinię , paprykę i całość dusić jeszcze 3 minuty.
  • W naczyniu żaroodpornym ułożyć 5 porcji usmażonych warzyw.
  • Doprawić ziołami prowansalskimi i ułożyć na nich schab. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni wstawić i piec 20 minut. Wyjąć ułożyć na schabie kalafior a z krążków cukinii, zrobić daszek.
  • Wierzch posypać utartym serem.
  • Wstawić do piekarnika i piec do dobrego zrumienienia sera około 10 minut.
  • Podawać jak kto lubi , u mnie z ziemniakami i mizerią.
 

2 komentarze

  1. Marzynia

    Super tytuł! A taka czapeczka każdemu posmakuje… pewnie nawet bez schabu byłoby czym sie ugościć 🙂

     
    • Marianna

      Ciężko już te różne nazwy nadać tym daniom , więc czasem muszę trochę żartobliwie nazwać. Smakuje wybornie, przynajmniej nam. 🙂

       

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*