Do tak przygotowanego schabu , będziecie wracać wielokrotnie.
Szczegóły
Liczba porcji
5 porcji
Czas przygotowania
50 minut
Lista składników
Schab – 5 plastrów
Cebula – 1 szt
Marchewka – 1 szt
Pieczarki – 20 dag
Papryka czerwona – 1/2 szt
Cukinia – 1/2 szt
Kalafior – 5 dużych różyczek
Ser mozzarella – 20 dag
Masło – 2 łyżki
Przyprawa do mięsa wieprzowego – 2 łyżeczki
Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka
Sól, pieprz czarny mielony
Kroki
- Schab umyć , doprawić solą, pieprzem, przyprawą do mięsa wieprzowego.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki obrać pokroić. Marchewkę obrać , utrzeć na tarce o grubszych otworach. Paprykę umyć , pokroić w kostkę. Cukinię umyć, ukroić , 5 krążków, resztę zetrzeć na tarce o grubszych otworach.
- Kalafior umyć , ugotować.
- Na patelni rozpuścić masło wrzucić cebulę , dusić 2 minuty, dodać marchewkę, pieczarki , doprawić solą , pieprzem dusić 2 minuty, dodać cukinię , paprykę i całość dusić jeszcze 3 minuty.
- W naczyniu żaroodpornym ułożyć 5 porcji usmażonych warzyw.
- Doprawić ziołami prowansalskimi i ułożyć na nich schab. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni wstawić i piec 20 minut. Wyjąć ułożyć na schabie kalafior a z krążków cukinii, zrobić daszek.
- Wierzch posypać utartym serem.
- Wstawić do piekarnika i piec do dobrego zrumienienia sera około 10 minut.
- Podawać jak kto lubi , u mnie z ziemniakami i mizerią.
Super tytuł! A taka czapeczka każdemu posmakuje… pewnie nawet bez schabu byłoby czym sie ugościć 🙂
Ciężko już te różne nazwy nadać tym daniom , więc czasem muszę trochę żartobliwie nazwać. Smakuje wybornie, przynajmniej nam. 🙂