Kruchy i aromatyczny schab otoczony warzywami i delikatnym sosem.
Szczegóły
Liczba porcji
4 porcje
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Schab – 4 plastry
Brokuł – 1/2 szt.
Pieczarki – 20 dag
Cebula – 1/2 szt.
Ser mozzarella – 10 dag
Fix 4 sery – 2 łyżki
Śmietana – 18 % – 1/ 2 szklanki
Marynata do mięsa – 1 opakowanie
Sól, pieprz czarny mielony
Olej do smażenia
Kroki
- Schab umyć, lekko rozbić. Marynatę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, zamarynować schab.
- Brokuł rozebrać na różyczki ugotować.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki obrać , pokroić.
- Na patelni rozgrzać trochę oleju , obsmażyć schab z obu stron, ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
- Do oleju wrzucić cebulę, smażyć 1 minutę, dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem, smażyć 2 minuty, wyłożyć na plastry schabu.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić schab, piec 15 minut. Wyjąć ułożyć brokuł.
- Śmietanę wymieszać z fixem i wyłożyć na brokuł. Ser utrzeć na tarce o grubszych otworach i posypać.
- Zapiec aż ser będzie rumiany około 15 minut.
- Podawać z pieczonymi ziemniakami i dowolnym dodatkiem.