Sałatka ze szpinakiem

Super aromatyczna , zachęcająca do wypróbowania , o wyrazistym smaku. Uświetni każdą imprezę.

Szczegóły

Liczba porcji

8 porcji

Czas przygotowania

30 minut

Calories

Lista składników

  • Szpinak – 100 g

  • Boczek krojony w słupki – 170 g

  • Pomidorki koktajlowe – 20 szt

  • Jajka kurze – 2 szt

  • Oliwki czarne – 10 szt

  • Słonecznik – 6 łyżek

  • Jogurt naturalny – 4 łyżki

  • Śmietana 18 % – 3 łyżki

  • Majonez – 4 łyżki

  • Sok z cytryny – 2 łyżeczki

  • Czosnek – 2 ząbki

  • Sól, pieprz czarny mielony

Kroki

  • Jajka ugotować na twardo , obrać pokroić na ćwiartki. Boczek wysmażyć, wystudzić. Słonecznik podprażyć na patelni. Szpinak umyć , osączyć na papierowym ręczniku.
  • Jogurt , śmietanę, majonez wymieszać, dodać sok z cytryny oraz przeciśnięty przez praskę czosnek , doprawić solą , wymieszać.
  • W salaterce ułożyć połowę szpinaku.
  • Doprawić solą i pieprzem. Na szpinak wyłożyć boczek.
  • Pomidorki koktajlowe umyć, przekroić na połowę , ułożyć.
  • Posypać słonecznikiem.
  • Polać połową przygotowanego sosu.
  • Ułożyć kolejną warstwę szpinaku.
  • Na szpinaku ułożyć jajka, przekrojone na połowę oliwki oraz pomidorki koktajlowe.
  • Polać resztą sosu, udekorować, szpinakiem oraz pomidorkami. Pozostawić w lodówce aby smaki się wymieszały.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*