Sałatka z makaronem , jest sycąca ,uzupełniona warzywami , aromatyczna, wprost do pracy lub na drugie śniadanie.
Szczegóły
Liczba porcji
10 porcji
Czas przygotowania
30 minut
Czas gotowania
20 minut
Lista składników
Makaron ravioletti – 125 g
Ser mozzarella mini – 150 g
Awokado – 1 szt
Sałata rzymska – 8 listków
Pomidory koktajlowe – 15 szt
Oliwki czarna – 15 szt
Mango kostka w syropie – 180 ml
Jajka kurze – 4 szt
Koperek – 1/2 szt
Majonez – 180 ml
Sól, pieprz czarny mielony
Kroki
- Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu , umieścić w salaterce., lekko posmarować majonezem.
- Sałatę umyć , porwać na części , umieścić na makaronie , doprawić solą i pieprzem.
- Awokado obrać , pokroić w kostkę , skropić sokiem z cytryny , umieścić na sałacie.
- Posmarować majonezem. Ser mozzarella osączyć z zalewy , przekroić na połowę , umieścić połowę w salaterce. Pomidorki umyć przekroić na połowę , umieścić między kulkami sera.
- Posmarować majonezem. Mango osączyć z syropu , wyłożyć. Posmarować majonezem.
- Oliwki przekroić na połowę i umieścić, między nie resztę sera .
- Posmarować majonezem. Jajka ugotować na twardo , obrać zetrzeć na tarce posypać po wierzchu, doprawić solą i pieprzem. Koperek umyć, ściąć , posypać po jajkach. Pozostawić w lodówce około 2 godzin aby smaki się wymieszały.
Wspaniała! Tyle pyszności czeka na “konsumenta” w tej sałatce, tyle różnych smaczków. Ma pani fantazję kulinarną jak Lolek Okrasa 🙂
Bez przesady daleko mi do niego , lubię czasem trochę szaleństwa w kuchni i zazwyczaj smakuje.:)