Naleśnikowe paczuszki

Urozmaicone danie z wykorzystaniem naleśników , wprost na piątkowy obiad i nie tylko.

Szczegóły

Liczba porcji

4 szt

Czas przygotowania

30 minut

Czas pieczenia

15 minut

Lista składników

  • Jajka kurze – 2 szt

  • Mleko – 1 szklanka

  • Mąka tortowa – 1 szklanka

  • Olej – 2 łyżki

  • Szpinak – 100g

  • Pieczarki – 15 dag

  • Konfitura z borówki – 6 łyżek

  • Ser mozzarella – 10 dag

  • Orzechy włoskie drobno krojone – 6 łyżek

  • Tarta bułka – 4 łyżki

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Gałka muszkatołowa – 1/2 łyżeczki

Kroki

  • Szpinak umyć osączyć. Pieczarki obrać , pokroić. Na patelni rozgrzać trochę oleju wrzucić szpinak , doprawić solą i pieprzem, smażyć 4 minuty , dodać gałkę muszkatołową , smażyć chwilę, wrzucić pieczarki ,doprawić solą , smażyć do odparowania wody około 10 minut. Wystudzić.
  • Jajko wybić , dodać szczyptę soli ubić , dodać mleko, mąkę olej bardzo dokładnie wymieszać, pozostawić chwilę.
  • Rozgrzać patelnię do smażenia naleśników, wlewać po porcji i smażyć do dobrego zrumienienia z obu stron.
  • Ser utrzeć na tarce o grubszych otworach. Jajko wybić i roztrzepać.
  • Naleśnik posmarować po środku konfiturą.
  • Na nią wyłożyć porcję usmażonego szpinaku i pieczarek.
  • Posypać porcją sera.
  • Zwinąć w paczuszkę , zanurzyć w jajku , następnie w tartej bułce, wierzch posypać orzechami.
  • Z pozostałymi postąpić identycznie, następnie umieścić ich w naczyniu żaroodpornym.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić i piec 15 minut do zrumienienia. Podawać z ulubionymi dodatkami.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*