Sałatka na piątkową kolację

Prosta i szybka w przygotowaniu ale zachwycająca smakiem.

Szczegóły

Liczba porcji

6 porcji

Czas przygotowania

20 minut

Czas gotowania

15 minut

Lista składników

  • Makaron drobne świderki – 1 szklanka przed gotowaniem

  • Suszone pomidory krojone w zalewie – 50 g

  • Sałata roszponka – 30 g

  • Pomidorki małe – 10 szt

  • Kukurydza w zalewie – 80 g

  • Tuńczyk w oliwie – 80 g

  • Oliwa z oliwek do polania

  • Przyprawa do sałatek – 1 /2 łyżeczki

  • Sól , pieprz czarny mielony

Kroki

  • Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu umieścić w salaterce.
  • Pomidorki umyć , pokroić w ćwiartki dodać . Pomidory osączyć z zalewy , dodać.
  • Tuńczyka osączyć z zalewy, dodać. Kukurydzę osączyć , dodać.
  • Roszponkę umyć , dodać.
  • Doprawić solą i pieprzem oraz przyprawą do sałatek , wymieszać , pozostawić chwilę aby smaki się wymieszały. Każdą porcję przed podaniem polać oliwą z oliwek.
 

4 komentarze

  1. Marzynia

    Sałatki z tuńczykiem znamy i lubimy! A pani propozycja jest nieco inna niż wszystkie (znać nowatorskie zacięcie!), więc zapisuję. I buziaki wiosenne :-*

     
    • Marianna

      Ja ostatnio nie pamiętam , którą sałatkę robiłam z tych samych składników, a robię je często , mój mąż nie zawsze chętnie je zjada. Idę robić a w trakcie dodaję coś innego co jest w lodówce. 🙂

       
  2. Marzynia

    I po tym poznać, że jest Pani elastyczną nowatorką w kuchni!
    P.S. Mój mąż zawsze jest chętny na sałatki, tylko ja teraz, gdy ruszyły polowe roboty, nie zawsze mam czas je przygotowywać 😉 Pozdrawiam serdecznie!

     

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*